Menu

Cart

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

ВЕЛУКС България обяви победителите във второто издание на конкурса

"Животворна светлина" - през 2015

 

ВЕЛУКС България проведе второто издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите при използването на покривни прозорци в България – "Животворна светлина". Тазгодишната тема на конкурса отново беше „Съчетаване на българската архитектура със световните модерни тенденции“.

 

В конкурса взеха участие архитекти и архитектурни студиа от цялата страна, които се състезаваха в двете конкурсни категории: 1) Фамилна къща и 2) Други сгради – жилищна, обществена, офис, хотел и т.н.

 

тудио dontDIY

Снимки: Студио dontDIY

 

Безспорно най-очакваната и оспорвана номинация бе за Голямата награда на конкурса. Тя отиде при Студио за архитектура и дизайн dontDIY, гр. София за проекта им House A01. Талантливите архитекти от dontDIY – Светослав Мичев, Стeфан Минков, Христо Станкушев и Антонина Илиева – са носители на множество национални и международни награди от различни архитектурни форуми, а вече с гордост ще добавят в това число и престижната награда на ВЕЛУКС България от конкурса „Животворна светлина 2015“. Наградата включва посещение на сгради от Model Home 2020 – проект за устойчиви сгради на бъдещето, създаден и реализиран изцяло по идея на VELUX.

 

Снимки: Фамилна къща - House A01

 

В категория „Фамилна къща“ призовото място спечели проектът за Еднофамилна жилищна сграда в с. Чеканчево на арх. Десислава Кичашка-Крумова.

 

Еднофамилна къща, с. Чеканчево

Снимки: Еднофамилна къща, с. Чеканчево

 

В категория „Други сгради“ бяха връчени две награди. Първа награда взе впечатляващият проект на Очна Болница в гр. Варна на арх. Жаклин Митова. В същата категория тази година за първи път ВЕЛУКС България присъди и почетна награда за творчески проект на арх. Мария Петрова и арх. Владимир Попов за проекта Бунгала в авиопарк Лесново.

 

Очна болница – гр.Варна

 

Очна болница – гр.Варна 1

Снимки: Очна болница – гр.Варна

 

Бунгала в авиопарк Лесново

Снимки: Бунгала в авиопарк Лесново

 

Архитектурните проектите на 2015г. бяха разгледани и оценявани от професионално жури в състав:

  1. арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдел, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
  2. арх. Пламен Генчев, съоснователя на архитектурното и дизайнерско студио Вамос ООД, спечелил конкурса "Животворна светлина 2014"
  3. арх. Мария Давчева – Съюз на Архитектите в България, Главен редактор на Списание Архитектура

 

В началото на 2015 г. победителят в миналогодишното първо издание на архитектурния конкурс арх. Пламен Генчев от дизайнерско студио Вамос ООД, гр. София посети сгради от проекта Model Home 2020 – Active House в Дания. Впечатлен от архитектурата и решенията, които дават продуктите и аксесоарите на компания VELUX, той даде специално интервю, което можете да прочете.

 

Повече информация можете да откриете на официалната интернет страница на конкурса: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/

 

 velux logo

Последно променена вВторник, 22 Декември 2015 09:10

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.