Menu

Cart

Идва времето на опростените форми Избрана

Идва времето на опростените форми Идва времето на опростените форми

Идва времето на опростените форми

Интериор

 

Всеки седми пореден път организаторите на мебелния панаир в Кьолн дава думата на група експерти, които да определят тенденциите за следващия сезон. Тази година това са дизайнерите Патрисия Уркиола, Дафне Коз, Харалд Грюндел, Мартин Летолд и Марко Верарди, главен редактор на италиано-испанско интериорно списание.

 

Според тях водещите стилови насоки за 2011г. са четири:

Първата, наречена условно Емоционална простота, накратко е характеризирана като търсене на известна строгост дори в луксозните стоки. Луксът отново ще бъде сладък, но вече с горчивата нотка на натуралния шоколад. Другата тенденция е Изненадваща съпричастност - в нея се включва неочакваният уют, който може да се постигне с новите материали и технологии. Ребалансиране разкрива стремежа на човек да преподреди своя микросвят, а Трансформиращи перспективи се отнася до изразяването на сложни идеи в максимално опростена форма.

 

Идва времето на опростените форми 1

 

Според експертите обзавеждането в бъдеще ще има по-скромен вид - поне външно. Зрелищните експерименти с визията вече не са най-важното, защото хората залагат на качеството на съдържанието. И радетелите на дизайна предпочитат да редуцират формите на предметите от всекидневието до най-необходимото или пък да ги подчертават с помощта на новите технологии. Това води до засилване на

индивидуалния почерк в стоките за масова употреба. Дизайнерите продължават да създават и нови конфигурации, при които старите форми изпълняват нови функции, материалите се смесват, а техниките се комбинират. Затова на един стол например вече не се гледа само като вещ за сядане, а и като на начин на изразяване: понякога това е просто удобна мебел, понякога пример за екологично мислене, друг път - произведение на изкуството. Неговото качество не зависи само от занаятчийските умения, но и от произхода на материала, традицията, вплетена в него, посланието, което носи в себе си.  Но в света на дизайна отдавна са отминали времената, когато една или две основни тенденции са диктували модата. Днес разнообразието от стилове е огромно, а специалистите отчитат и наличието на паралелни процеси. Така например, докато водещите имена в бранша използват всяка технологична новост, за да постигнат все по-оригинални продукти, някои потребители се опитват да отстояват един вид "естетическа независимост". В търсенето на хармония те сами си правят мебели и ги аранжират, търсейки в обзавеждането на дома си едно неповторимо приключение. След кризата много хора си задават въпроса от какво всъщност имат нужда, за да живеят добре. Предизвикателството пред дизайнерите е да създават хубави неща почти от нищо.

 

Ранната есен вече традиционно е силният дизайнерски сезон на Лондон. През целият септември в столицата на Великобритания тече фестивалът 100% ДИЗАЙН, чийто доскорошен арт директор Том Диксън, откри своя собствен магазин в The Dock, реновиран квартал със складове и фабрики, превърнати в зали.

 

 

Това е предложение на Швейцарската галерия Miterrand-Cramer която участва в изложението с произведения на световно известния холандски дизайнер Маартен Баас. Посетителите ще видят всъщност новите попълнения в неговата колекция Grey Derivations - самобитно звучащи мебели, изработени перфектно по стари занаятчийски способи, характерен белег за творчеството му. Това са мебели изработени от сива и червена пигментирана смола, фиксирана в метална конструкция.

 

Лека конфигурация от метална мрежа, обхващаща и гърба и седалката и получена сякаш от разтворен метален конус.

 

 

Серията Origami Miror на  Филип Майкъл Уолфсън - масата от неръждаема стомана носи една преднамерена агресия, заимствана от военната стилистика, но внасят атрактивен момент в пространството.

 

 

Текст: Списание Идеален Дом.

Последно променена вВторник, 09 Юни 2015 19:02

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.