Баня - полезни съвети!

Смесител за баня: как да изберете правилния за вашите нужди

Смесители за мивка за баня | bg-maistor.com

Изберете смесител за баня, в съчетание с вашата мивка

Може да бъдете привлечени от определен външен вид, но е важно също така да помислите как кранът работи с вашата мивка, материалите, които се намират под красивото покритие, кой тип дръжка отговаря най-добре на вашите нужди.

Кранът с най-добри шансове да ви осигури години безпроблемна работа е направен от устойчив на корозия плътен месинг или неръждаема стомана и разполага с практически устойчиви на течове керамични дискови патрони.

Освен изключително важния избор на основен материал и тип вентил, има практичен въпрос къде да монтирате смесителя и колко дупки са му необходими за монтаж.

След това трябва да помислите върху видимите части на крана: чучур, дръжка и покритие.

 

Термостатните смесители за стенен монтаж | bg-maistor.com

В това ръководство за закупуване на смесител за баня ще разгледаме по-подробно всеки един от тези фактори, те имат решаващо значение за избора на кран за мивка в банята.

Кои кранове са най-добри за баня.

При ремонт на баня или след появата на теч в крановете, собственикът на апартамента е изправен пред въпроса: как да избере добър кран за баня. Магазините предлагат толкова богат асортимент, че задачата не е лесна. Много производители произвеждат външно подобни дизайни, различни механизми за отваряне и затваряне на крана. Материалите, видовете закрепване, цените се различават, следователно те първо разбират техническите подробности и едва след това отиват за покупка.

Сензорен смесител за мивка | bg-maistor.com

Материал за изработка

Когато решават проблема кой смесител за баня е по-добър, трябва да се фокусирате върху два критерия. Първият е вида на дизайна, колко добре ще пасне на интериора на банята. Второто е здравина и издръжливост. Зависи колко бързо трябва да смените крана или неговите части. При съмнение изборът се прави в полза на втория критерий.

Материали:

 • месинг – издръжлив, устойчив на корозия, за атрактивен външен вид повърхността е покрита с никел, хром или друг метал (понякога емайл)
 • легирана стомана – изглежда добре, не изисква покритие, но механичната якост е по-ниска от месинга
 • пластмаса – използва се за производството на отделни елементи като дръжки и декоративен дизайн
 • керамика – използва се най-рядко, предимно на дизайнерски смесители, за отделни части

В допълнение към вида се взема предвид и теглото на конструкцията. От това зависи натоварването на стената. Например месинговите модификации са тежки. Недостатъкът е частично компенсиран от части, изработени от полимери.

При металните покрития е популярно хромирането. Счита се за най-издръжлив, устойчив на абразия и не предизвиква алергични реакции. Самите кранове са изработени от месинг. Те са пластични в сравнение със стоманата, по-добре издържат на големи усилия при затягане на връзките при монтаж на смесители или смяна на уплътнения. При работа те издържат добре на механични натоварвания.

Смесител стенен за душ, хром | bg-maistor.com

Видове смесители за баня

Вторият етап е изборът на метод за отваряне на кранове, регулиране на температурата на водата. Има три основни вида: двуклапанни, еднолостови и комбинирани. Първите две се използват за мивки, а последния за вани. Всички опции са с приблизително еднакво търсене. Кой кран за баня е по-добре да изберете зависи от предпочитанията на собственика, бюджета.

Дву-клапанни смесители | bg-maistor.com

Дву-клапанни смесители

Двуклапанните модификации са подходящи за почти всеки интериор, имат ниска цена, но не винаги са удобни за използване. Всеки път, когато потокът се отвори или промени, температурата на струята трябва да се регулира отново. Има модели с максимален ъгъл на завъртане от 90 до 360º.

Смесител стенен за душ, черен мат | bg-maistor.com

С един лост

Практичен начин за регулиране на потока. Налягането се увеличава (намалява) чрез движение на едната дръжка (нагоре и надолу). Температурата се променя чрез завъртане надясно или наляво, като се поддържа дебитът. Затворете крана с едно движение надолу.

Вътре използвайте сферичен механизъм или патрон. Смята се, че вторият вариант е по-точен, но поради конструктивните характеристики той се счупва по-често, тъй като се появяват варовикови отлагания. Не се компенсира добре от керамични части, устойчиви на лошо качество на водата.

Комбинирани смесители за баня

Смесителите са монтирани във ваната със свързан маркуч за душ. Превключването се извършва от въртящ се или прибиращ се (с резе) гусен. Регулирайте потока, температурата на водата със същите вентили.

Предлагат се за продажба както модели с два клапана, така и модели с един лост. Независимо от варианта на клапаните, конструкцията се износва повече (по-сложно устройство, повече детайли). Затова понякога поставят отделен кран само с душ система.

 

Смесителя за баня е уред, който се използва за контролиране на температурата и потока на водата във вашата баня. Обикновено е монтиран на ваната или върху умивалникът и има две ръкохватки – една за студена вода и друга за гореща вода.

 

Заключение

Когато избирате смесител за баня, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид:

 • Размер и форма – изберете смесител, който се вписва в размерите на вашата баня и се хармонира с общия дизайн на интериора.
 • Тип на монтажа – смесителите за баня могат да бъдат монтирани на вана, умивалник или стена. Изберете този, който е подходящ за вашето място и предпочитания.
 • Материал – смесителите за баня могат да бъдат изработени от различни материали, като месинг, неръждаема стомана, хромирана пластика и други. Изберете материал, който е издръжлив и съответства на вашия бюджет.
 • Опции за контрол – някои смесители за баня имат една ръкохватка, докато други имат две. Решете кой тип контрол е по-удобен за вас.
 • Разход на вода – важно е да се има предвид разхода на вода на смесителя за баня, за да се намали разхода на вода и енергия в дома ви.
 • Качество на продукта – изберете смесител от добре познат производител с добра репутация и гаранция за качество.
 • Монтаж и поддръжка – важно е да се монтира смесителят за баня правилно и да се поддържа редовно, за да се гарантира дълготрайна функционалност и издръжливост.

С малко планиране и внимание към детайлите можете да изберете смесител за баня, който ще бъде функционален, красив и ще ви служи дълго време.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *