Баня - полезни съвети!

Бум на нови материали в банята

Бум на нови материали в банята

 

Композитите настъпиха в банята

Всичко започна от кориана. Той представлява специална смес на прах от естествен камък с полиестерни смоли и притежава универсални качества, които изцяло промениха представите за интериорен, а вече и за екстериорен дезайн. Дотук добре, но концернът DuPont, създател на кориана, патентова новата технология и пази в тайна повече от половин век, като през това време само две фабрики можеха да произвеждат уникалният материал. И когато преди няколко години  DuPont освободиха патента, насъбралата се енергия от идеи и творчески планове естествено избухна взрив от подобия на кориана със сходна консистенция и характеристики, които обаче носят различни наименования: Cristalplast, Livingtec, HI-MACS.

 

Поддушово корито от колекция GEO за KOS дизайн Людовика и Роберто Паломба.

 

Поддушово корито от колекция GEO за KOS дизайн Людовика и Роберто Паломба.

 

Композиция вана и умивалник от акрилен камък LG Hi-Macs.

 

Композиция вана и умивалник от акрилен камък LG Hi-Macs.

 

Композитите изключително бързо завладяха банята най-вече заради специфичните си характеристики – якост като на камъка, топли на допир като дървото, изключителна водонепропоскливост, идеално гладка повърхност и лесна поддръжка. Качеството което привлече дизайнери като: Рон Арад, Заха Хадид, Франческо Лукезе, Людовика и Роберто Паломба и промени визията на банята и способността им за формоване във фини извивки и гъвкави форми, постижими до този момент само със стъклото.

 

Сред авангарда на иновационните разработки лидерско място заема HI-MACS – камъкът, разработен от компанията LG Hausys. Благодарение на подобрената технология на производство материалът и с изключително висока устойчивост на износване, на висока температура и на всякакви химикали и замърсители. Структората му е хомогенна, без пори, а повърхността е абсолютно гладка. При 180 градуса материалът може да се огъва във всякакви форми, нопостежими досега за човешкото въображение. Скоро в производство  ще бъде пуснат и лист с уникалната дебелина 3мм, с която възможностите за огъване и формоване ще бъдат наистина неограничени. По време на последната Седмица на дизайна в Милано HI-MACS представи и най-новите си характеристики – прозрачност и широка гама от транслуцентни цветове с инсталацията Imaginariumна Франческо Лукезе.

 

Етажерка от акрилен камък LG Hi-Macs

 

Етажерка от акрилен камък LG Hi-Macs, дизайн Франческо Лукезе.

 

Серия Vitra Solid е от иновативен материал

 

Серия Vitra Solid е от иновативен материал, специално създаден за линията, на базата на синтетичен полимер, получен от минерали, оцветители и свързваща смола.

 

Вятърът на промяната стига и до плочките

Може и да не ви се вярва, но керамичната плоча е най-консервативният материал в банята, що се отнася до технологията й на производство. Процесът на изпичане и гланциране на глината в същината си не е променян от векове. Голямата революция в тази област настъпва едва когато  се открива технологята на двойно изпичане при различни температури и се ражда гранитогреса. Това обаче става в края на 70-те години на ХХ век. Оттогава до днес усилията на производители и дизайнери бяха насочени изключително по посока на декора и на постигане на максимално близки имитации с естествените материали, а и материи. Последните специализирани изложби обаче регистрират сериозна тенденция за промяна на технологичните характеристики на този традиционен облицовъчен материал. Първо започна гранитогресът, който поведе бясна надпревара за размери: 60, 91, 120, 150, 175 … това не са числа от тотото, а дължините на гресплочите, които вече стигат гигантското число 3м.  И когато всички решиха, че повече няма накъде, започна ново състезание – LEA ceramiche, италианският лидер, създаде свръх тънка плоча с дебелина 3мм. Технологията и до сега не позволяваше „акселерация“ в габаритите, но Fap ceramiche представи в Милано плочки с дебелина 5,5мм и дължина 30,5х91,5мм., което е абсолютна иновация за керамиката. В момента дизайнерите са притихнали и подострят моливите си в очакване на резултатите от това „безумно“ състезание.

 

Колекция Miss на Fap ceramiche

 

Колекция Miss на Fap ceramiche, най-новата гланцова плоча с дебелина 5,5 мм и дължина 30,5 х 91,5 мм.

 

Модел Vision на Raspel от високотехнологичния материал аликрит с вътрешно осветление.

 

Модел Vision на Raspel от високотехнологичния материал аликрит с вътрешно осветление.

 

ТЕКСТ: Списание НАШ ДОМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *