Баня - полезни съвети!

Голяма баня – как да я подредим?

Голяма баня – как да я подредим?

Банята трябва да е преди всичко функционална. Трябва да намерим място за правилното оборудване, а подреждането му е важно. Докато при малка баня понякога трябва да положим много усилия, за да сме сигурни, че дизайнът съчетава функционални и естетически стойности, когато става въпрос за просторни интериори, няма ограничения. Голяма баня може да бъде подредена по такъв начин, че да служи не само по време на сутрешна или вечерния тоалет, но и да бъде зона за отдих.

Когато проектирате баня, е важно да запомните, че това е многофункционално място. На първо място, тя трябва да осигурява комфорт по време на хигиенни дейности. Ето защо трябва да се съобразим внимателно с размера на оборудването и адаптирането му към нуждите на членовете на домакинството, както и с подходящото осветление, необходимо за бръснене и гримиране. Ако разполагаме с голяма баня, аранжиментите могат да бъдат разнообразни и да предлагат много възможности. Можем да направим зона, предназначена за релакс или дори мокро помещение. По този начин банята не само ще се превърне в място, където хората се наслаждават на почивка, но и ще радва с дизайна си.

Проектиране на голяма баня

По-голямото пространство ни насърчава да експериментираме с неговия декор и изглежда по-лесно за завършване от по-малка стая. Донякъде е вярно, но трябва да бъдем предпазливи. Стилът на една голяма баня трябва да е съобразен с декора на другите стаи в дома ни. Ако целият апартамент или къща е с модерен дизайн, изборът на рустикален стил за банята няма да е подходящ.

При подреждането на по-голяма стая може да попаднем в капан. Въпреки че има много място, трябва да внимаваме да не поставим твърде много оборудване и декорации там. Дори и с просторна баня може да се окаже, че декорът е претоварен и завладяващ. Струва си да се запази просторът, който предлага по-голямата баня.

Голямата модерна баня се отличава с нежно разделяне на пространството на полезни зони. Поставянето на стени се избягва, вместо това можем да изберем промяна на шарката на плочките или поставяне на лист стъкло.

Как да подредите голяма баня? Започнете с проект!

Първото нещо, за което трябва да помислим, е проектът. Без него няма да можем да използваме напълно потенциала на интериора. Планът за действие е основен. И така, какво трябва да включва такъв проект? Първо, трябва да вземем размерите на банята и да я начертаем на лист хартия или в компютърна програма, след което можем да добавим последващи елементи. Чертежът започва с обозначаване на използваеми площи. Трябва да има тоалетна зона, с тоалетна чиния и мивка.

Втората зона е зоната за къпане. На този етап можем да уточним дали желаем да имаме голяма баня с вана и душ кабина или ще пасне само душ кабина или вана. Ако все още ни остава достатъчно място, можем да помислим за създаване на зона за релакс.
След като имаме основния санитарен фаянс на плана, можем да видим колко място остава за мебелите за баня. Веднага можем да го нарисуваме на местата, където искаме да ги поставим. С просторните бани можем да разчупим обичайния модел и не е нужно да се ограничаваме до обикновените рафтове за баня. Добро предложение е мебелите за баня по поръчка да заемат цялата стена. Този вид система може да осигури много рафтове и шкафове, така че да не се налага да поставяме други мебели за съхранение в банята.

Друга стъпка при създаването на такъв проект ще бъде уточняването какви довършителни материали ще се използват за пода и стените. Повечето хора все още избират керамични плочки, но водоустойчивите тапети или екзотичното дърво също работят добре. Когато планираме декора, трябва веднага да помислим и за осветлението. Голяма баня с прозорец ще осигури изобилие от естествена светлина през деня. Въпреки това зоната около огледалото над мивката трябва да бъде допълнително осветена. Освен това финото и релаксиращо осветление ще бъде полезно в зоната за релакс. Топлите прожектори ще позволят по-бърза регенерация.

Разпределение на санитарен фаянс в голяма баня

Голямата баня ни насърчава да експериментираме малко повече. Това важи и за дистрибуцията на съответните санитарни изделия. До стената можем да поставим вана или душ кабина, а до друга стена – умивалник. Ако обаче банята е много голяма, може да се окаже, че ни остава твърде много свободно пространство в центъра. Ако банята е с площ над 10 кв.м, можем да я разглеждаме като мокро помещение.

Когато става въпрос за мокро помещение, към неговото проектиране се подхожда по различен начин, отколкото при обикновена баня. В допълнение към основното оборудване и мебели за баня, може да има място за шезлонг или големи растения. Резултатът ще бъде по-добър, ако банята има прозорец с хубава гледка. Ако е голяма таванска баня, бихме могли да използваме и потенциала на прозореца.

Когато става въпрос за мокри помещения, санитарният фаянс може да бъде поставен във фокусна точка. Красивата вана ще бъде истински акцент. Може да бъде поставена самостоятелно в центъра или да я отделим със стена от стилна душ кабина. Тук няма да има строго разделение на зони, но ако планираме добре разпределението на оборудването, банята може да изглежда още по-голяма.

Голяма баня с вана и душ кабина – няма място за дилеми

Обикновено сред членовете на домакинството ще открием тези, които обичат душ кабините и тези, които предпочитат релаксиращата вана. В малките бани няма място и за двете. Понякога има толкова малко място, че се побира само по-малък душ. С голяма баня няма такива проблеми. Затова най-доброто решение е голяма баня с душ кабина и вана. Сутрин, когато домашните бързат за работа, могат да си вземат освежаващ душ, а вечер, когато тялото е напрегнато, да се насладят на дълга и релаксираща вана.

Мивка за баня за стенен монтаж или върху мебел | bg-maistor.com

Оборудване за голяма баня – какво още да добавим?

Въпросите за това как да подредите голяма баня също са свързани с това какво може да се постави там в допълнение към стандартното оборудване. Вече споменахме, че за помещения с площ над 10 кв.м може да помислим за мокро помещение. Свободно стояща вана и душ кабина ще бъдат идеалният избор за този тип баня. Има и място за две мивки вместо една. До тоалетната чиния можем да поставим и биде. И какво друго?
Всичко зависи от това колко място остава и какви са очакванията на домакинството относно предназначението на банята. В допълнение към вече споменатия шезлонг, там можем да поставим тоалетка, стилни крайни маси или рафтове със свещи и ароматни пръчици. Някои хора избират парна баня или инфрачервена сауна.

Какво ще кажете за цветовете и материалите?

Независимо каква стая подреждаме, трябва да помним, че изборът на цветове оказва огромно влияние върху начина, по който възприемаме мястото. Когато става въпрос за големи бани, не е нужно да се притесняваме за цветовете, които могат оптически да намалят пространството. Това означава, че можем да заложим както на светли, така и на по-тъмни нюанси. Освен това имаме много възможности, когато става въпрос за довършителни материали. Гладките, шарени и текстурирани плочки ще работят добре, а матовите и лъскавите модели също ще изглеждат страхотно.
След като използваемите площи са планирани, можем да измислим начина за финото им разделяне. Тук могат да помогнат различни довършителни материали. Например в зоната за отдих дървото може да бъде доминиращият материал, придавайки на интериора усещане за уют. От друга страна, около зоната за къпане могат да се поставят каменни или керамични плочки.

Аксесоари за баня | bg-maistor.com

Магията на аксесоарите в голяма баня

Ако не бяха аксесоарите, големият и просторен интериор можеше да изглежда студен и празен. Именно декорациите придават уникален характер на аранжировката. Препоръчително е да не избирате много силни цветове за пода и стените, аксесоарите трябва да имат по-ясен цветови акцент. Яркият цвят ще добави енергия и свежест в банята. Цветните акценти могат да бъдат под формата на свещи, вази, фигурки, саксии и кърпи или килим в зоната за релакс. Така че има от какво да избирате. Аксесоарите имат това предимство, че в бъдеще, когато членовете на домакинството желаят да сменят декора, няма да се налага да извършват сериозен ремонт. Всичко, което трябва да направят, е да сменят декорациите; различен цвят или модел незабавно ще направи банята да изглежда напълно променена.

Осветление за баня | bg-maistor.com

Осветление, черешката на върха в голяма баня

Както вече споменахме, осветлението е много важно и, както в случая с водопровода, си струва да помислите за него на етапа на строителство на къща или по време на основен ремонт. Осветлението е разделено на няколко категории – общо, допълнително и декоративно. В баните с прозорци в стаята влиза естествена светлина, което повишава комфорта на ползване и спестява от сметки. Въпреки това вечер или в облачни дни е необходимо общо осветление или осветление на тавана, за да използвате банята. Това е основният източник на светлина. В допълнение към това отделните зони трябва да бъдат осветени. Така че до огледалото в банята трябва да се постави допълнително осветление, но то може да освети и зоната за къпане или релакс. Освен това, ако имаме интересни декорации по рафтовете, необичайно подредени ниши или други места, заслужаващи внимание, можем да им дадем допълнителна нежна светлина, като монтираме декоративно осветление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *