Баня - полезни съвети!

Как се монтира линеен подов сифон?

Как се монтира линеен подов сифон?

Линейният подов сифон е модерно решение, което става все по-популярно през годините. Препоръчително е обаче да знаете малко повече за това, преди да вземете решение, тъй като линеен дренаж не може да бъде инсталиран по всяко време.

Трябва да започнем да мислим за линейния канал още във фазата на строителство на къща или по време на основен ремонт. Намира се вътре в душ кабината, вместо душ коритото и почти не се забелязва. Компонентите му са скрити в пода или стената. Линеен подов сифон – как се монтира и какви са предимствата му?

Линейни сифони | bg-maistor.com

Монтаж на линеен подов сифон

Използването на линеен дренаж е удобно, но инсталирането му изисква знания и опит. Преди монтажа трябва да подготвим правилно интериора. Работата, която трябва да се извърши, включва вземане на точни размери, където ще бъде поставен сифона, монтиране на сифона за душ и полагане на бетонов слой. Съобразявайки се с възможностите, които предлага банята и каква подредба искаме да постигнем, трябва да се насочим към определен вид сифони. Цената на дренажния комплект зависи от избрания дренаж. Ако наемем професионалисти за монтаж на дренажа, цената на труда ще бъде добавена.

Видове линеен дренаж

Конструкцията на линеен подов сифон е доста проста. Състои се от тяло, решетка и водоустойчива мембрана. Могат да се споменат обаче няколко вида оттоци, като в зависимост от това какъв линеен отводник ще избере инвеститорът, инсталацията ще изглежда различно. Първият тип е стенен сифон, който се монтира в стената, а водата в сифона тече в зависимост от гравитацията. Вторият тип е дренаж с плочки. Това решение е добър вариант, ако желаете оттичането да бъде скрито. Трябва обаче да сме наясно, че достъпът е затруднен, което означава, че почистването е по-трудно. Последният тип е ъглов дренаж. Предимството му е по-висока пропускливост и бързо оттичане на водата. Както подсказва името, този тип линеен сифон се поставя в ъгъла на душ кабината.

Предимства и недостатъци на линеен подов сифон

Първото нещо, което може да ни накара да инвестираме в това решение е естетиката и минимализма. Монтажът на линеен сифон в душ кабината значително повишава комфорта при използването му. Тъй като на пода няма корито за душ, не е нужно да повдигате краката си високо, което е много удобно за деца, възрастни хора или хора с увреждания. Второто предимство е минималистичният външен вид, който отговаря добре на принципите на модерния стил. Освен това банята с линеен сифон изглежда по-просторна. Това означава, че е чудесен вариант за по-малки бани. Също така е по-лесно да поддържаме вътрешността с линеен сифон чист – можем просто да избършем пода на душа, когато мием банята.

Въпреки толкова много предимства, линейният дренаж има и няколко недостатъка. Почистването на плочките в душ кабината е лесно, но фугите могат да бъдат неприятни за почистване, както и силиконът, който трябва да се сменя от време на време. Друг недостатък на монтажа на линеен подов сифон е цената, която доста често е по-висока от монтажа на душ корито. Несъмнено трябва да обърнем внимание и на факта, че линейният сифон е доста взискателен по отношение на монтажа. За разлика от поддушовото корито, то не може да се монтира по всяко време. Най-добре е да помислите за това още при проектирането на банята. Нещо повече, банята, в която желаем да монтираме линеен сифон, трябва да има допълнителна водоустойчива мембрана по стените и пода.

Линеен сифон със странично оттичане ф40мм H70 650мм с двоен воден затвор | bg-maistor.com

Как се монтира линеен подов сифон?

Стъпка по стъпка монтаж на линеен дренаж

Без значение дали ще изберем стенен, облицовъчен или ъглов линеен сифон, монтажът се състои от няколко стъпки. Първата стъпка е да се провери вида на подовата настилка и какъв вид разделителен етаж има сградата. Ако подът е на земята в еднофамилна сграда, поставяме сифона за душа, монтираме сифон и полагаме замазка. Ако това е сифон за душ в подовата настилка, тогава той се монтира, докато се изгражда разделителният под. Първо в него се поставят компонентите на сифона за душ и след това се бетонира. При монтиране на линеен сифон в жилищен блок, който има стоманен под или масивна плоча, сифонът на душа трябва да се постави под плочата и да се замаскира.

Подовите сифони | bg-maistor.com

След като сифонът за душ е поставен, можем да преминем към инсталирането на компонентите на линейния подов сифон. Дренажът винаги трябва да е по-висок от връзката с канализацията, а решетката да е 1-2 мм под плочките. Без значение дали сифонът е поставен в стената или пода, той трябва да е близо до душ панела. Опаковката на комплекта винаги съдържа информация за препоръчителния наклон. Трябва да помним и за дренажа. Има две решения за избор: в случай на точков дренаж, наклонът е четиристранен, а при линейно отводняване наклонът е двустранен.

След като всичко е монтирано и бетонът е положен и изсъхнал, следващата стъпка е изолацията. Изходът на сифона е покрит с уплътнителна лента, която се използва и в ъглите на душ кабината. Върху стените и пода се полага течна хидроизолационна мембрана като водоустойчива изолация. Това трябва да се нанесе върху цялата повърхност на пода и по стените до най-малко 1,5 m от пода.

Едва след приключване на цялата работа по-горе, може да се премине към облицовката, което е потвърждение на предходното твърдение, че линеен сифон не може да бъде правилно монтиран в интериор, където трябва да се извърши само бегъл ремонт. Облицовката започва от страната на дренажа. По-малките плочки са най-добрият избор, тъй като няма да е необходимо да ги режете. Алтернатива на линейния дренаж може да бъде ултратънка душ пита. Поставя се почти на нивото на пода или може да се подравни с пода, така че ще бъде също толкова удобен за използване, колкото линеен сифон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *