Баня - полезни съвети!

Вашата мечтана баня: как да я превърнете в реалност

Вашата мечтана баня: как да я превърнете в реалност

Ако искате да освежите дизайна на вашата баня, може би сте започнали да размишлявате за добавянето на нови елементи, като душ кабини, мокри помещения, подово отопление или персонализирано осветление. Независимо дали имате малка баня или просторна семейна баня, правилното планиране е от съществено значение, за да избегнете грешки и да постигнете желания резултат.

Важно е да помните, че съществува множество идеи за обзавеждане на банята, които можете да изследвате, и някои от тях са по-подходящи за вашите нужди от други. Затова, за да постигнете добър резултат, планирането на банята изисква подготовка и внимание към детайлите. Нека разгледаме някои професионални съвети и насоки, които ще ви помогнат да осъществите дизайна на вашата баня, който ще привлече вниманието и ще отговаря на вашите предпочитания.

Определете нуждите на банята

Тази първа стъпка трябва да се направи, преди да започне всякакъв вид физическа работа. Следователно проектирането на баня-мечта ще се върти около нейната крайна цел. Например, колко хора ще го използват редовно? Трябва ли да е проектиран да отговаря на нуждите на децата? Тревожно ли е съхранението в банята и ако е така, какви предмети ще бъдат разположени тук?

Този подход към планирането на банята ще ви позволи да разберете по-добре възможностите, с които разполагате. В същото отношение е разумно да разгледате няколко възможни конфигурации на оформлението на банята. Няма нищо лошо в това да мислите малко извън кутията в този смисъл, тъй като експериментирането с различни решения може да помогне да се отвори свят от дизайни по поръчка.

Измерете съществуващото пространство

Пространството е много реална грижа във всяка баня. Оценяването на размерите ще ви позволи да изберете по-добре какви видове мебели и аксесоари могат да бъдат инсталирани. В този смисъл не говорим само за размерите на пода на банята. Височината на тавана, наличието на съществуваща водопроводна инсталация и други елементи като прозорци и врати трябва да бъдат включени при извършване на измерванията.

Разгледайте множество възможности за оформление

Да приемем, че сте измерили размерите на банята. Сега е време да помислите как искате да бъдат подредени мебелите за баня. В идеалния случай всяко модерно оформление на баня трябва да се стреми да използва напълно наличното пространство. Това е същата причина, поради която е важно да включите други възможности (като душ кабина, окачена тоалетна и свободностояща вана) в вашите измервания. След това можете да експериментирате с различните опции за конфигурация, за да определите коя е най-ефективната. Обърнете внимание, че може също да е възможно да използвате онлайн програми за интериорен дизайн, които могат да изрязват и поставят мебели на различни места. След това ще ви бъде предоставен точен изглед отгоре надолу, преди да започне физическият проект.

Мебели за баня | bg-maistor.com

Също така трябва да се спомене, че функционалните мебели за баня, душ кабини, мивки и тоалетни често ще бъдат ограничени до шепа места. Това се определя основно от това къде се намира съществуващата водопроводна инсталация (като почвената тръба). В противен случай можете да създадете много по-сложен проект. Освен това, модифицирането на тръбопроводите често изисква професионалист (повече по тази тема малко по-късно в статията).

Мивка ф460мм за монтаж върху мебел ърху плот с отвор за смесител | bg-maistor.com

Избор на правилния тип санитарен фаянс

След като сте избрали най-подходящото оформление, следващата стъпка в дизайна на банята „направи си сам“ ще включва закупуване на санитарен фаянс. Примерите тук включват:

 • Тоалетна
 • Варианти на душ (като душ кабина или дори отделна душ кабина
 • Мивка

Както може би вече се досещате, пространството отново ще влезе в игра. Ключовият момент тук е да се намери баланс между стил, функция и ергономичен комфорт. Добрата новина е, че има много уникални решения, които да обмислите. Например, защо не изберете стенен душ, за да спестите значително количество съществуващо подово пространство?

По отношение на тоалетна, не забравяйте да разгледате различните модели. Категориите включват тоалетни чинии с гръб към стената, дизайни с тясна връзка, варианти за монтиране на стена и модели за окачване на стена. За краткост няма да подчертаваме характеристиките на всеки от тях.

Трябва да се обърне внимание и на мивките за баня. Общото правило включва идеята „по-голямото е по-добро“. По-големите мивки ще осигурят достатъчно пространство, особено ако няколко души ще използват стаята.

Независимо дали става въпрос за нова баня или съществуваща среда, душовете са още един елемент за планиране. Душ кабината може да се предлага в различни стилове и те могат да отговарят на вашите изисквания за дизайн на банята. Обърнете внимание, че трябва да се вземат предвид променливи като височина, ширина и дълбочина (въз основа на предвиденото местоположение, както и наличното пространство). Обърнете внимание на потенциални проблеми като наклонени тавани и къде ще бъдат поставени стенни плочки, тъй като тези фактори също ще определят вида на корпуса, който е най-подходящ.

И накрая, какъв тип вана ще имате нужда? Както споменахме по-рано, възможно е да изберете комбинация от душ-вана или изцяло свободностоящ модел. Все пак не забравяйте, че традиционната баня ще изисква значително пространство. Когато планирате баня, уверете се, че ваната не претоварва околната среда.

Държачи за тоалетна хартия за баня | bg-maistor.com

Аксесоари за баня

Всеки задълбочен дизайн на баня ще се отнася и до вида на избраните аксесоари. Ето няколко примера:

 • лири за баня
 • Държачи за тоалетни ролки
 • Кошници за съхранение

Въпреки че няма едно основно правило, в този случай повечето експерти препоръчват да изберете продукти, които допълват „храктера“ на банята.

Например една изцяло нова баня може да бъде подчертана с помощта на модели от гланц хром или полиран месинг. По-традиционните настройки биха могли да използват откритите водопроводни и тръбопроводни инсталации. Има буквално стотици различни видове обзавеждане за баня, така че има смисъл да отделите значително време за разглеждане на най-новите аксесоари за баня.

водопроводни и канализационни инсталации | bg-maistor.com

ВиК и Електрически работи

Сега ще разгледаме по-практичната страна на всеки проект за баня. Независимо дали се обръщате към малко пространство или голяма баня, шансовете са големи, че ще трябва да работите с професионалисти, когато извършвате всякакъв вид надстройка. Нека разгледаме и двете страни на това уравнение.

Избор на схема за осветление

Околното осветление ще окаже огромно влияние върху външния вид на вашата баня. Практични функции като високи лампи (монтирани наравно с тавана на банята) ще спестят място и ще намалят присъствието на сенки. Вместо това можете да изберете самостоятелни тела, които могат да се използват за подчертаване на конкретна зона. Не забравяйте да проверите съществуващото окабеляване, за да избегнете по-сложни инсталации. Също така закупете LED тела. Тези варианти ще осигурят по-ясен източник на светлина и представляват енергийно ефективни решения.

Водопроводни проблеми

Планирането на баня очевидно ще трябва да обърне внимание на потенциални водопроводни проблеми. Например монтираните на стена мивка може да изискват различни тръбопроводи в сравнение с моделите на пиедестал. Същото важи и за тоалетните, душовете и баните. Дори ако случайно имате работа с малка баня, водопроводът никога не трябва да се пренебрегва. В противен случай може да откриете, че санитарният фаянс не може да бъде инсталиран правилно (или че цената на проекта внезапно е скочила).

Плочки за баня | bg-maistor.com

Стил и естетика

Въпреки че банята е изключително функционално пространство, тя все пак трябва да бъде пропита с уникална индивидуалност. Следователно инсталациите за баня ще се съсредоточат върху стилистични елементи. Например, можете да изберете да добавите стена с елементи (понякога известна като акцентна стена). Тази стена служи като център на вниманието и често включва елементи като огледала, картини или уникална цветова схема.

Какъв тип стени и подове предпочитате?

Докато много области включват порцеланови плочки, никога не се страхувайте да експериментирате на хартия със собствената си баня. Например, тези, които се нуждаят от по-органична привлекателност, могат вместо това да изберат плочки от естествен камък или дори водоустойчиви дървени акценти, когато конфигурират стените на банята си.

Ако решите да боядисате стените и таваните, изберете бели и почти бели цветове. Пастелите също станаха доста популярни напоследък. Те ще помогнат за отразяване на околната светлина и осигуряват илюзията за пространство, когато се занимавате с оформление на по-малки бани.

Също така би могло да бъде разумно да вземете предвид модерните удобства, за да подобрите удобния за потребителя привлекателен вид на вашата стая. Някои интересни примери включват монтиране на лира за баня или инсталиране на влагоуловител, така че мухълът да не се натрупва с течение на времето. Ако сте размишлявали безрезултатно, няма нищо лошо да се консултирате с уважаван интериорен дизайнер. Той или тя ще се радват да ви осигурят малко така необходимо вдъхновение, когато е необходимо.

Какво ще кажете за строителните разпоредби?

Тази практическа грижа трябва да бъде подчертана накратко, преди да продължим. Когато планирате банята си, може да има моменти, когато първо трябва да получите официално разрешение. Това зависи от това какъв тип модификации ще бъдат направени, както и дали е ново строителство или ремонт. Моля, имайте предвид, че разпоредбите понякога могат да се различават в зависимост от вашето местоположение. Когато се съмнявате, винаги се консултирайте с местните власти, за да научите повече.

Кога е най-добре да наемете професионален изпълнител?

Дори малките бани могат да представляват предизвикателство за тези с малко предишен опит. Това е още по-уместно, когато става въпрос за по-големи проекти като обновяване на главна самостоятелна баня. Най-добрият път напред е да оцените сумата за работа, която ще бъде необходима, както и дали може да бъде завършена в рамките на възможен срок.

Има и случаи, когато присъствието на професионален изпълнител се счита за необходимо. Ето някои приложими обстоятелства:

 1. В случай, че въпросната баня дели обща стена със съсед
 2. Ако съществуваща стена трябва да бъде модифицирана или премахната
 3. Когато се занимавате с проблеми с дренажа и хидроизолацията (като например ако планирате да построите мокро помещение)
 4. Ако планирате да монтирате големи или изключително тежки елементи (включително каменни плочи, гранитни плотове или чугунени вани)
 5. При модифициране или премахване на структурни елементи като таван или подови греди
 6. Ако планирате да създадете ново оформление на банята от нулата и не сте сигурни откъде да започнете

Преди всичко винаги е най-добре да бъдете предпазливи, ако искате да избегнете непредвидени проблеми в близко бъдеще. Когато избирате потенциален изпълнител, не забравяйте да сравните поне три фирми. Вземете под внимание показатели като вида на необходимата работа, планираната дата на завършване и цената. Освен това потвърдете, че въпросната компания притежава всички съответни сертификати, както и солидна застрахователна полица. В противен случай може да се сблъскате с правни притеснения в случай на инцидент.

Проектиране на перфектната баня: Всичко за подготовката

Сега можем да видим, че има безброй идеи за дизайн, които да обмислите, когато планирате проект за баня. Няма такава концепция като „един размер за всички“ и следователно гъвкавостта е от ключово значение, ако се надявате да се възползвате напълно от опциите, с които разполагате.

Има няколко ограничения по отношение на решенията, от работа със собствено пространство за съхранение до измисляне на напълно иновативни идеи за баня. Все пак винаги помнете, че помощта на професионалист може да бъде най-добрата стратегия, ако имате малко опит с подобни проекти. Ще бъдете изумени от крайните резултати и цялото ви семейство може да се наслаждава на тези настройки години наред в бъдещето.

Имате ли допълнителни въпроси? Искате ли да получите професионален съвет от експерти в индустрията? Ако е така, моля, отделете малко време, за да се свържете с някой от членовете на нашия екип в bg-maistor.com. Идеалното решение наистина е само на няколко минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *