Интериор - Идеи!

Идва времето на опростените форми

Идва времето на опростените форми

 

Според тях водещите стилови насоки за 2011г. са четири:

Първата, наречена условно Емоционална простота, накратко е характеризирана като търсене на известна строгост дори в луксозните стоки. Луксът отново ще бъде сладък, но вече с горчивата нотка на натуралния шоколад. Другата тенденция е Изненадваща съпричастност – в нея се включва неочакваният уют, който може да се постигне с новите материали и технологии. Ребалансиране разкрива стремежа на човек да преподреди своя микросвят, а Трансформиращи перспективи се отнася до изразяването на сложни идеи в максимално опростена форма.

 

Идва времето на опростените форми 1

 

Според експертите обзавеждането в бъдеще ще има по-скромен вид – поне външно. Зрелищните експерименти с визията вече не са най-важното, защото хората залагат на качеството на съдържанието. И радетелите на дизайна предпочитат да редуцират формите на предметите от всекидневието до най-необходимото или пък да ги подчертават с помощта на новите технологии. Това води до засилване на

индивидуалния почерк в стоките за масова употреба. Дизайнерите продължават да създават и нови конфигурации, при които старите форми изпълняват нови функции, материалите се смесват, а техниките се комбинират. Затова на един стол например вече не се гледа само като вещ за сядане, а и като на начин на изразяване: понякога това е просто удобна мебел, понякога пример за екологично мислене, друг път – произведение на изкуството. Неговото качество не зависи само от занаятчийските умения, но и от произхода на материала, традицията, вплетена в него, посланието, което носи в себе си.  Но в света на дизайна отдавна са отминали времената, когато една или две основни тенденции са диктували модата. Днес разнообразието от стилове е огромно, а специалистите отчитат и наличието на паралелни процеси. Така например, докато водещите имена в бранша използват всяка технологична новост, за да постигнат все по-оригинални продукти, някои потребители се опитват да отстояват един вид „естетическа независимост“. В търсенето на хармония те сами си правят мебели и ги аранжират, търсейки в обзавеждането на дома си едно неповторимо приключение. След кризата много хора си задават въпроса от какво всъщност имат нужда, за да живеят добре. Предизвикателството пред дизайнерите е да създават хубави неща почти от нищо.

 

Ранната есен вече традиционно е силният дизайнерски сезон на Лондон. През целият септември в столицата на Великобритания тече фестивалът 100% ДИЗАЙН, чийто доскорошен арт директор Том Диксън, откри своя собствен магазин в The Dock, реновиран квартал със складове и фабрики, превърнати в зали.

 

 

Това е предложение на Швейцарската галерия Miterrand-Cramer която участва в изложението с произведения на световно известния холандски дизайнер Маартен Баас. Посетителите ще видят всъщност новите попълнения в неговата колекция Grey Derivations – самобитно звучащи мебели, изработени перфектно по стари занаятчийски способи, характерен белег за творчеството му. Това са мебели изработени от сива и червена пигментирана смола, фиксирана в метална конструкция.

 

Лека конфигурация от метална мрежа, обхващаща и гърба и седалката и получена сякаш от разтворен метален конус.

 

 

Серията Origami Miror на  Филип Майкъл Уолфсън – масата от неръждаема стомана носи една преднамерена агресия, заимствана от военната стилистика, но внасят атрактивен момент в пространството.

 

 

Текст: Списание Идеален Дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *