Кухня, уреди и обзавеждане

Мивка за кухня, смесител и сифон

Модерно кухненско оборудване | bg-maistor.com

Кухнята е най-натоварената част от жилището, която се експлоатира всеки ден по няколко пъти. Затова е важно добре да бъде планирано и обмислено разположението и обзавеждането на кухнята. Мебелите за кухня са с голямо разнообразие от към материали, цветове и изпълнение. Ще разгледаме една част от кухнята оборудването свързано с водопровода и канализацията.

 

Мивката най-натоварената зона в кухнята

Мивката е може би най-натоварената зона особено и ако няма на разположение съдомиялна машина. В последните години основно се налагат мивките произведени от неръждаема стомана и гранитни/полимерни(в различните варианти на материала), по-рядко но се срещат и керамични такива.

 

Мивки за кухня от неръждаема стомана | bg-maistor.com

 

  • Мивките от неръждаема стомана са типа доказал се във времето, като вече може да се избира и цветова гама на реномираните производители(Grohe, Hansgrohe, Blanco и др.). От към размери този тип мивки могат да задоволят претенциите на всеки клиент – като започнем от 35см корито и се стигне до над 100см. Има варианти с отцедник и без, с едно или две и повече корита, както и кръгли варианти. Монтажът на мивките изработени от неръждаема стомана е основно два типа – вграждане върху и под плот в зависимост от дизайна и изпълнението на обзавеждането. Както голямото разнообразие, така и ценовия диапазон е в доста широко граници, като започнем от 40-50 лв и стигнем до суми от 3-4000 лв и нагоре. Мивката изработена от качествена неръждаема стомана е устойчива на високи температури, лесна е за поддръжка и може да се използва дълги години.

 

Мивки за кухня гранитнa | bg-maistor.com

 

  • Гранитните и полимерни мивки след бурното развитие на химическата индустрия в последните години се налагат с все по-големи темпове в съвременните кухненски помещения. Материалът използван за производството им е основно кварц и смола, като в началото само външното покритие беше износоустойчиво, но вече материала от който се изработват е еднороден с изключителна здравина. Като цяло в ценово отношение този тип мивки са малко по-скъпи, но разнообразието от цветове, размери и видове се вписва идеално в стиловете на различните видове кухни.

 

Не на последно място при избора на кухненска мивка трябва да съобразите аксесоарите и смесителя, които ще използвате. Смесителят – монтиран върху мивката/плота, и дозатори за сапун/веро или за стенен монтаж. Ако смесителя и дозаторите ще се монтират на мивката, в повечето случаи ще бъде необходимо разпробиване на същата(незвисимо от материала, от който е произведена). Повечето търговци при закупуване от тях на продукта при Ваше желание извършват тази услуга.

 

Смесители за кухня | bg-maistor.com

 

Важен компонент от кухненското оборудване е смесителя за мивка

  • Смесителите видове, цена

Смесителите като видове, цена, производител, цветове и функции надминава разнообразието на мивките. От гледна точка на монтажа по-широко разпространени са тези, които се монтират върху плот/мивка, а стенните са все по-рядко ползвани(имат ограничена фунционалност).

  • Функции при стоящите смесители

Разнообразието от функции при стоящите смесители е голямо:

– различни видове чучури като форма, изработка и височина

– чучур с възможност за издърпване и обслужване на цялото корито, дори и с функции за различен вид струя

– гъвкав чучур(с пружина или без)

смесител с извод за филтрирана вода – изработката на изхода на филтрираната вода е конструиран, така че да няма досег с водата от водопроводната мрежата. И отделна ръкохватка за пускане и спиране на същата

смесител с филтриращ комплект, като някои имат и опции за газиране на филтрираната вода

  • Смесители цветове и материали

Разнообразието от цветове и материали на смесителите могат да Ви гарантират, че винаги ще изпълнят. Вашите изисквания спрямо мивката, която сте избрали. Добре е преди да изберете смесителя, на който сте се спрели да съобразите размера на смесителя (особено дължината и формата на чучура) с тези на мивката.

 

Сифони за кухненски мивки | bg-maistor.com

 

Избора на подходящ сифон за кухненска мивка

Една важна част от завършване на частта ВИК на Вашата кухня е избора на подходящ сифон. Трябва да е подходящ и съответно да изпълнява функциите, за които е предвиден на Вашата мивка. В повечето случаи производителя на мивките или търговците ги окомплектоват с необходимия сифон за връзка с канализацията. Но не рядко се появяват някои странични фактори(съдомиялна, пералня, мелачка за хранителни отпадъци и др.), които налагат добавяне на атрибути или смяна на сифона от окомплектовката. Добре е да се отнесете сериозно към тази част от изграждането на ВИК системата във вашата кухня, която почти винаги остава невидима за ползвателя и доста често се разбира, че има проблем едва когато теча вече се появи извън кухненския шкаф.

Кухнята е едно от най-важните помещения в дома, тъй като е мястото, където се приготвят храните и често се използва за семейни вечери и събирания с приятели. Затова е важно да бъде обзаведена функционално и удобно.
Най-важните елементи на кухненското обзавеждане: Кухненска мивка, Смесител за мивка, Сифон и Кухненски плот

В тази статия се опитахме да бъдем полезни в разнообразието от мивки и смесители, с които се сблъскваме когато дойде момента за техния избор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *