Кухня, уреди и обзавеждане

Фурни за вграждане – Съвети при избора!

Фурни за вграждане - Съвети при избора!

 

Основни предимства

Без съмнение фурната за вграждане ще направи готвенето доста по-лесно и удобно, а множеството й функционалности и допълнителни екстри ще гарантират отличния краен резултат:

 

 

Удобство при готвене – може би главното преимущество, което се крие в спецификата на фурната за вграждане като кухненски уред. Особено ако са Ви омръзнали непрекъснатото навеждане, взиране и дори отваряне на печката, когато трябва да проверите как върви процесът по приготвяне на съответното ястие. Е, вече ще си спестите всички тези неща благодарение именно на фурната за вграждане. По принцип вие можете до голяма степен да изберете мястото и височината, на които да поставите новата си фурна за вграждане.

 

Елегантен дизайн – съвременните модели фурни за вграждане се предлагат в разнообразни и изключително елегантни дизайни. Дизайни, които биха паснали на облика и атмосферата на почти всяко помещение. Изберете подходящия дизайн, който да бъде в перфектна хармония с останалата част от интериора в помещението, резултатът ще е една още по-елегантна и модерно изглеждаща кухня.

 

Богат избор – както вече казахме, на пазара се предлага изключително широка гама от фурни за вграждане. Те се различават по своя тип, модел, бранд, допълнителни функции и екстри. В този смисъл съвсем спокойно можете да съобразите избора си на фурна за вграждане със своите лични потребности и предпочитания. 

 

Допълнителни функции и екстри – съвременните модели фурни за вграждане вървят с редица допълнителни функции и екстри, предназначени да направят процеса по приготвяне на ястията значително по-лесен и удобен дори за начинаещите домакини. Започвайки от наличието на таймер за програмиране и свойство за готвене на пара, и стигайки до фурни за вграждане със самопочистващи функции.

 

Електрическа или газова фурна за вграждане

Електрическите фурни за вграждане носят доста по-добри крайни резултати при готвене. При тях топлината се разпределя по-равномерно във вътрешността на уреда, давайки възможност за еднакво нагряване на различните страни на яденето. Предимство, което прави електрическите фурни за вграждане напълно доминиращи на съвременния пазар. Малко са производителите, предлагащи в своите продуктови гами и газови фурни за вграждане. В този смисъл изборът Ви по отношение на последната група ще бъде сравнително ограничен. И все пак газовите фурни за вграждане могат да са подходяща опция за потребители, които търсят уред на по-ниска цена и с по-малки разходи при работа.

 

 

 

Обикновенни, вентилаторни или мултифункционални фурни за вграждане

Този критерий се отнася пряко до процеса по приготвяне на ястия с помощта на уреда. И ако трябва да сме по-точни, до начина, по който се произвежда топлината във вътрешността на фурната за вграждане. Тук имате избор измежду три вида фурни за вграждане: 

 

 

Обикновена – наричана е още стандартна или конвенционална фурна за вграждане. Това всъщност е традиционният вид фурна за вграждане, включваща два нагряващи елемента. Както вероятно знаете, единият от тези нагряващи елементи се намира в горната част на фурната за вграждане, а другият – в нейната основа. В определени случаи последното може да се превърне в недостатък, тъй като позволява наличието на по-топли и по-студени места във вътрешността на фурната за вграждане. Често например храната, поставена в близост до горния нагревател, се приготвя по-бързо от тази, получаваща топлина от основата. Обикновените фурни за вграждане обаче са изключително подходящи за ястия и сладкиши, изискващи повече време за приготвяне и позволяващи обръщане или завъртане по време на процеса. Такива например са кейковете, суфлетата и различните видове питки и хлебни изделия.

 

Вентилаторна фурна за вграждане – вариант, който става все по-популярен в последно време. Наличието на вентилатор във фурната за вграждане спомага за относително еднаквото разпределение на топлината в нейната вътрешност. По принцип съществуват два типа вентилаторни фурни за вграждане. При първия от тях има един нагряващ елемент, разположен в близост до самия вентилатор. За другия тип може да се каже, че в него са включени фурни за вграждане, подобни на обикновените (тоест с два нагряващи елемента). Само че към тези нагряващи елементи е прибавен и вентилатор, който се намира в задната част на фурната за вграждане. Като най-голямо предимство на вентилаторните фурни за вграждане се посочва фактът, че поставената в тях храна се приготвя сравнително по-бързо. Причината за това е работата на вентилатора, който осигурява достатъчни количества топлина за всички части от вътрешността на фурната за вграждане. – мултифункционални фурни за вграждане

 

Мултифункционалните фурни за вграждане предлагат значително повече функции в сравнение с първите два вида. Обикновено те имат два нагревателя (отгоре и отдолу), грил и вентилатор. Най-хубавото е, че можете да използвате тези източници на топлина както в комбинация, така и поотделно. Но това не е всичко. По-голямата част от съвременните модели фурни за вграждане предлагат на потребителя и функция за размразяване. Като при някои фурни за вграждане функцията се изпълнява единствено чрез вентилатора, а при други е добавен и още един малък нагревател в основата. Така или иначе и при двата начина размразяването се осъществява изключително бързо и ефективно. Можем да кажем, че мултифункционалните фурни за вграждане осигуряват повече гъвкавост по отношение на опциите за приготвяне на храната. В същото време обаче трябва да бъдете по-внимателни при работата с тях, тъй като наличието на множество функции и съответно копчета и бутони е възможно да бъде доста объркващо за потребителя.

 

Допълнителни функции

Има и още няколко елемента, които могат да окажат значително влияние върху вашия избор на фурна за вграждане за дома. На първо място това са допълнителните функции и екстри, които отделни модели или видове фурни за вграждане притежават. Не е за пренебрегване и брандът, към който принадлежи съответният уред. Той може да ви ориентира относно качеството, ефективността и надеждността във времето на фурната за вграждане. Нека сега да разгледаме поотделно допълнителните критерии за избор на фурна за вграждане: 

 

 

Функции за самопочистване – ако говорим за модерните модели фурни за вграждане, то самопочистването е една от най-популярните и търсени от потребителите функции. По принцип тази функция може да се осъществява по няколко начина. Някои фурни за вграждане имат специални програми, позволяващи им да нагреят вътрешността си до около 500°C. Температура, която води до размекване на всички остатъци от храна и други нечистотии и лесното им премахване впоследствие. 

 

Брой позиции на рафтовете – с колкото повече опции за поставяне на храната върху рафтовете разполагате, толкова по-ефективно ще можете да готвите в своята фурна за вграждане. Това ще ви позволи да приготвяте по-голямо количество храна наведнъж или пък да местите съдовете по-близо или по-далеч от нагревателите в зависимост от конкретната ситуация.

 

Нагревателните елементи на фурната за вграждане. Особено ако сте вманиачени по отношение редовното почистване на уреда и подържането на вътрешността му в отлично състояние. Този процес ще се улесни значително при наличието на покрити нагревателни елементи. От една страна, покритите нагревателни елементи на фурната за вграждане спомагат да се предпазите от изгаряния по време на почистването. От друга, те предотвратяват засъхването на мазните капки и превръщането им в образувания, които са доста трудни за премахване. Така че си изберете фурна за вграждане с покрити нагревателни елементи, за да си спестите редица главоболия в процеса на почистване на уреда.

 

 

Надяваме се да сме Ви помогнали в избора и не забравяте да разгледате нашите модели тук …

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *