Кухня, уреди и обзавеждане

Хладилници – видиве и характеристики, които да Ви помогнат при избора!

Хладилници - видиве и характеристики, които да Ви помогнат при избора!

 

Съвременните хладилници могат да бъдат оборудвани с фризер, мини бар, зони за свежи плодове и зеленчуци и други. Общият брой на отделенията може да достигне до 5.

Може да разгледаме видовете хладилници в няколко категории:

 

Хладилници с една врата

Това хладилници са с вградена камера, която не е с отделна врата. Могат да бъдат ниски и тесни, с малка камера, която обикновено се намира в горната част. Размерите на хладилниците с една врата могат да имат различни разновидности с височина 85-160см, ширина 55см и дълбочината обикновено стандартна – 60см. Предимството им е ниската цена, която се дължи на опростения дизайн и функции. 

 

Хладилници с една врата

 

Хладилници с камера

При хладилниците с камера достъпът до камерата се извършва с отделна врата. Камерата е разположена в горната част на хладилника. Използва се за съхранение на продукти, които не изискват замразяване. Температурният диапазон е около 2 до 10*C. Те са по-неудобни от хладилниците с вътрешна камера, тъй като при размразяване трябва да се отварят двете врати, но са с по-голям обем от хладилниците с вградена камера.

 

Хладилници с камера

 

Хладилници с фризер

Хладилниците с фризер са най-популярните модели. При тях фризерът е разположен в долната част на хладилника. Съотношението на хладилната част към фризерното отделение е 3:1. Те предлагат по-голяма група от функции в сравнение с горепосочените видове, поради което са най-предпочитани. 

 

Хладилници с фризер

 

Хладилници SIDE BY SIDE

Те разполагат с две врати, които се отварят в противоположни посоки. Височината им може да бъде около 180см, дълбочина 60-80см и ширина 100см. Хладилниците SIDE BY SIDE са оборудвани с голям брой камери. Тяхното местоположение може да бъде различно, например фризерът може да се намира в страни и да заема половината от ширината на вратата или долу по цялата ширина на вратата. Тези хладилници са с голям капацитет и функции. Предназначени са предимно за ресторанти и големи домакинства. 

 

Хладилници SIDE BY SIDE

 

Хладилници за вграждане

Стилно решение за всяка кухня представляват хладилниците за вграждане. Те съчетават в себе си удобството да бъдат винаги под ръка и свободата да бъдат скрити зад елегантен панел, избран по Ваш вкус. Един хладилник не бива да застава на пътя Ви, когато стане дума за дизайна на мечтаната кухня. Както всяко друго нещо, и тук наред с предимствата, могат да бъдат изтъкнати и няколко недостатъка. На първо място е фактът, че по начало уредите за вграждане са по-малки и сравнително по-скъпи от останалите. Докато при свободностоящите хладилници разполагате със свободата да променяте местоположението му, когато пожелаете, при тези за вграждане нещата стоят по-различно. Необходимо е да съобразите ширината, височината и дълбочината, с които разполагате, както и да вземете категорично решение къде желаете да бъде ситуиран този електроуред. Веднъж поставен, е изключително трудно да бъде преместен, а решите ли да предприемете подобни действия, ще се нуждаете от намесата на специалист. Ремонтирането на уредите за вграждане също представлява трудоемък и нерядко скъп процес.

 

Хладилници за вграждане

 

Виноохладители 

Виноохладителите осигурява оптимална температура и влажност за дългосрочно съхранение на вино. Може да бъде оборудвана с филтър с активен въглен, който премахва миризмите. В камерата има отделни стелажи (поставки) за бутилките, а в някои случаи може да има отделения за различните видове вино, за да се поддържат най-добри условия на съхранението им.

Виноохладители

След като изберете най-подходящият за Вас модел е време да разгледате и всички функции и възможности на хладилниците, за да решите кои от тях ще отговарят на Вашите изисквания!

 

Обем на хладилниците

Когато планирате покупка на хладилник, първата и най-важна характеристика е размерът. Обърнете специално внимание на този проблем, в случай, че имате малка кухня. Хладилник с общ обем 200 литра е достатъчен за 2-ма души. Размери по-големи от 300 литра могат да се използват от 3 и повече човека. Размерът и функциите на хладилниците до голяма степен се определят от броя на отделенията им, поради което те са важен елемент при избора на хладилник.

 

Управление

Механично управление – най-често срещаният тип управление. Контролът на температурата се извършва чрез термостат. Този вариант не осигурява прецизен контрол. Промяната на температурата се извършва с въртящ се ключ, който има определен брой степени. Няма точно определена температура за всяко ниво на термостата. При тези хладилници наборът от функции е ограничен. Много често настройката на температурата е обща за хладилника и фризера. Липсват функции като коригиране на влажността и други.

 

Електронно управление – това управление позволява задаване на точна температура (в градуси). Хладилниците с електронен контрол освен прецизна настройка на температурата са снабдени и с много повече функции, като: допълнителна конвенция за оптимална ефективност, регулиране на влажността и други. Някои модели са снабдени с външен дисплей, който показва текущите настройки. Тези хладилници са по скъпи от горепосочените.

 

Компресор

Компресорът е основен компонент на охлаждащата система. Съвременните хладилници разполагат с един или два компресора. Когато броят им е два означава, че са две независими охлаждащи системи, едната осигурява охлаждане във хладилника, а другата във фризера. При инверторни компресори е наличен допълнителен модул наречен инвертор. Неговата функция е да регулира мощността на компресора във всеки един момент от работното време за да осигури най-оптимална мощност без да се изразходва допълнителна енергия.

 

Размразяване

При отваряне на хладилника в него навлиза въздух, който съдържа изпарения. Вътре в хладилника те се кондензират и се превръщат в скреж. За да се предотврати този проблем, производителите използват различни системи за размразяване на хладилника. Най-често срещаната е NO-FROST Системата, която предотвратява образуването на скреж в хладилника. Вентилатор осигурява циркулация на въздуха, в резултат на което влажният въздух се отправя в специално отделение и скреж не се образува в хладилника. Drop размразяване системата е проста и ефективна. Тя предотвратява заскрежаването на хладилника и по този начин няма нужда от размразяване. На задната част на хладилника е разположен охладител. Разбирасе на лице имаме автоматично или ръчно размразяване!

 

Енергиен клас

При избора на хладилник трябва да се обърне специално внимание на енергийната ефективност. Енергиен клас може да бъде от А до G, където клас А, отговаря на най-добрите показатели за енергийна ефективност, а клас G – съответно на най-лошоте. Хладилниците, които са с клас на ефективност от А до В са с ниска консумация на енергия.

 

Поддържане и запазване на температурата

Благодарение на високото качество на термоизолацията, много хладилници са способни да поддържат достатъчно ниска температура вътре, дори по време на прекъсване на захранването. Колкото по-голямо е това време, толкова по-добра е изолацията на хладилника.

 

Ниво на шума

Това е средното ниво на шума, на един хладилник. Шумът на 40dB отговаря на нормален човешки говор.

 

Дисплей

Използването на дисплей улеснява управлението на хладилника и го прави по-удобно. Той е наличен при хладилниците с електронно управление. Обикновено те са оборудвани с повече функции, поради което и цената им е по-висока. Например при тях е възможна точна настройка на температурата (с точност до 1°С), показване на текущата стойност на температура и други.

 

Хладилници - видиве и характеристики, които да Ви помогнат при избора!

 

Ще разгледаме и едни от най-важните отделения в хладилниците:

 

Диспенсер за вода

Използва се за съхранение на студени течности и вода. Той представлява резервоар, който е разположен в хладилника и достъпът до него е посредством кранче, намиращо се на външната част на вратата. Съществуват модели, при които има воден филтър за почистване на вода, комбинация от ледогенератор и диспенсър.

 

Генератор на лед

Устройство за образуване на лед. Обикновено има две настройки – на кубчета или натрошен лед. Вторият случай е при по-скъпите модели, които са снабдени с вграден нож за получаване на натрошен лед. Водата може да бъде в отделен контейнер или чрез връзка с водопроводната система. Понякога ледоганераторът е в комбинация с дозатор генератор лед. 

 

Отделение с ниска температура (FreshZone)

Зоната с ниска температура (нулева температура) или зона със запазване на свежестта е предназначена за пресни продукти, които не трябва да се замразяват. Температурата в камерата е от 0 °С до 4 °С. При някои модели на хладилници тя е разделена на зона с влажен и такава със сух въздух. В сухата зона относителната влажност е 50% и е предназначена за съхранение на прясна риба и месо, а в другата е 100% – подходяща за съхранение на плодове и зеленчуци. Когато плодовете се съхраняват при висока влажност, техните качества и свежест се запазват по-дълго време, поради което това отделение е известно още под названието Freshzone.

 

Отделение с температура 0*C

Отделение при 0 градуса.  Тази температура значително забавя биологичните и химичните процеси в продуктите, което им позволява да останат свежи 3 пъти по-дълго.

 

Хладилници - видиве и характеристики

 

Разбира се това са само част от функциите които може да притежава Вашият хладилник, но за нас са и едни от най-важните.

Надяваме се да сме Ви помогнали в избора и не забравяте да разгледате нашите модели тук …

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *