Кухня, уреди и обзавеждане

Котлони за вграждане за кухня – модели и функции!

Котлони за вграждане за кухня - модели и функции!

 

В тази тема ще ви запознаем с различните видове котлони за вграждане и тяхната функционалност 

 

Индукционен котлон

Котлон с индукционно нагряване е нагревателен уред за готвене, който нагрява съда за готвене чрез магнитна индукция, вместо с открит пламък или електрически нагревател. Тъй като при индуктивното нагряване се нагрява директно съдът, може да се постигне бързо нагряване на продуктите. В индукционния котлон има разположена бобина от меден проводник, през нея преминава променлив електрически ток с висока честота. Полученото магнитно поле въздейства на съда подобно на магнитната сърцевина на трансформатор, като създава голям вихров ток в съда. Поради съпротивлението в материала на съда вихровият ток го нагрява. За почти всички видове индукционни котлони съдът трябва да бъде изработен от феромагнитен материал като чугун или някои видове неръждаема стомана, или да съдържа такъв. В този случай съдове като мед, стъкло, немагнитна неръждаема стомана и алуминиев съд може да се използват, само като се постави отделна феромагнитна междинна подложка, която в този случай служи за нагряваща се подложка на съдовете. 

 

Индукционен котлон

 

Индукционните котлони са високоефективни, което означава, че по-малко топлина се отделя в кухнята и бързо може да се изключи. Лесно се почистват, защото повърхността на котлона не се нагрява и върху него няма изгаряне на продукти от готвенето. Индукционните котлони, освен своя стилен вид, притежават и приблизително 4 пъти по-голяма енергийна ефективност от газовите котлони. Това ги прави чудесен избор за всеки един модерно мислещ човек. 

 

Стъклокерамични котлони

Популярна алтернатива на газта в последно време, преди индукционната технология да излезе на преден план на пазара, са керамичните котлони. Те работят като под стъклената повърхност на котлона, през намотка, се пропуска електричен ток, който нагрява повърхността до желаната температура. Този тип котлон е приблизително два пъти по-ефективен от газовия. Основен недостатък е, че намотката и стъклената повърхност остават горещи дълго време след използването им, което може да създаде опасност за любопитни детски ръчички.

 

Стъклокерамични котлони 

 

Газови котлони

Въпреки че са най-неефективната опция, газовите котлони продължават да са популярн опция сред купувачите, най-вече защото са най-евтината и най-всепозната алтернатива. В последно време обаче хората започват да се отричат от този вид котлони, главно заради трудностите при почистването им. След като вече знаете основното за видовете котлони, имате възможността да направите своя избор.

 

 Газови котлони

 

Котлони за вграждане с интегриране система за аспирация/абсорбация

Котлоните с интегрирана система за аспирация на изпаренията, могат да бъдат индукционни, стъклокерамични, газови и комбинирани, като са създадени да бъдат уникален и различени, но в същото време и балансиран от към естетика и функционалност. Котлоните са подходящи за кухни, в които наличието на стандартен аспиратор е трудно за проектиране и организиране, за острови и полуострови, мансарди и други. Специализиран към хора, които търсят простота в ежедневието си, но не за сметка на естетиката.

 

Котлони за вграждане с интегриране система за аспирация/абсорбация 

При нас ще намерите аспиратори/абсорбатори на водещите производители, наградени с много признания и награди за дизайн!

elica-logo-bg-maistor smeg-logo-bg-maistor 

Надяваме се да сме Ви помогнали в избора и не забравяте да разгледате нашите модели тук …

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *