Кухня, уреди и обзавеждане

Кухненски мивки: Как да изберете правилната за вашето пространство

Кухненски мивки: Как да изберете правилната за вашето пространство

Кухненското пространство се е развило драстично, от обикновена кухня в прединдустриалната революция до днешните високотехнологични кухни. В прединдустриалната революция готвенето е било основната цел в кухнята и е останало отделено от основното жилищно пространство.

С настъпването на урбанизацията и индустриализацията кухните станаха ефективни и по-малки с нови технологии като охлаждане, газови печки и др. Кухните стават по-интегрирани в основното жилищно пространство с акцент върху удобството и ефективността с дизайни с отворен план в средата на 20 век.

Модерните кухни включват най-новите технологии, като устойчиви материали и интелигентни уреди, с нов фокус върху здравето и уелнеса.

Кухненските мивки са необходимо приспособление в повечето кухни и служат за няколко важни цели. Предлагат се различни дизайни на кухненска мивка, за да обслужват най-често използваните дейности, включително миене на съдове, изплакване на плодове и зеленчуци и пълнене на тенджери с вода за готвене. Черните кухненски мивки стават все по-популярни със своята естетика и лесна поддръжка.

Използването на кухненската мивка и смесителите вървят ръка за ръка. Смесителят за мивка позволява достъп както до топла, така и до студена вода. Смесителната батерия помогна за измиването на приборите с хладка вода за превъзходно почистване и допълнително удобство.

В допълнение към практичните си приложения, модерната кухненска мивка е основен естетически елемент в кухнята. Изработен е от различни материали, включително неръждаема стомана, керамика или гранит, и е предназначен да допълва цялостния вид и усещане на кухнята.

Има няколко различни кухненски мивки, всяка с уникални характеристики и предимства. Ето някои от най-често срещаните видове кухненски мивки:

Мивка за горен монтаж

Монтира се от горната част на тип мивка за плот и е известна още като мивка с вграждане. Ръбът на мивката се намира отгоре на плота, а мивката се пуска в изрез на плота. Те са лесни за инсталиране и са по-евтини от другите мивки, закрепват се със силикон за стабилност.

Мивки за монтиране под плот

Мивка за монтиране под плота позволява невидим ръб на мивката, като мивката е монтирана под плота. Тази модерна кухненска мивка позволява елегантен, опростен и популярен външен вид. Мивките с под монтаж са издръжливи, по-лесни за почистване и обикновено са по-скъпи от горните.

Селска мивка

Тези мивки са проектирани да бъдат фокусна точка в кухнята и са изработени от чугун или шамот. Такива мивки имат голяма, открита предна част, която се простира отвъд предната част на плота. Те също са известни като мивки с предна престилка и могат да служат за измиване на големи съдове за готвене.

Мивка с две корита

Такава модерна кухненска мивка има две отделни корита, използвани за различни цели едновременно. Единият може да се използва за изплакване или приготвяне на храна, докато другият може да се използва за миене на съдове.

Мивка с едно корито

Мивка с едно корито съдържа едно голямо корито. Често се използва в малки кухни или домове с малко готвене или миене на съдове. Тяхната цел е да се почистват големи съдове за готвене и да се поставят много прибори в натоварени кухни.

Когато избирате мивка за вашата кухня, вземете предвид вашите нужди, бюджет и цялостния дизайн на вашата кухня.

Няколко различни материала обикновено се използват за модерни кухненски мивки:

 

Неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана, от своя страна, са изключително популярен избор за кухните по целия свят. Те са известни със своята здравина, устойчивост на корозия и дълготрайност. Мивките от неръждаема стомана могат да се съчетаят лесно с различни стилове на кухненски интериор и предлагат съвременен и професионален вид. Освен това, те са изключително лесни за поддръжка, като изискват само обикновено почистване с мек препарат и вода. Неръждаемата стомана е също така устойчива на високи температури и не се образуват петна или корозия при излагане на вода.

Гранитна мивка за кухня 860х500х190мм с отцедник в ляво и смесител за кухня

Гранитни мивки

Гранитната мивка е създадена на базата на композит, в чийто състав се използват материалите гранит или тегранит. Благодарение на епоксидните и кварцови смоли, се постига издръжливост и естетически издържана визия. Гранитната композитна мивка, е устойчива на повреди и това е причината да бъде един от най-популярните избори.

Гранитните мивки се предлагат в широка гама от размери, форми и цветове, което ги прави подходящи за всеки стил кухня. Те са известни със своята издръжливост, устойчивост на петна и лесна поддръжка.

Този вид кухненски мивки са лесни за поддръжка. За да държите мивката си в добро състояние, просто я почиствайте редовно с мека кърпа и сапунена вода. Ако мивката ви стане мръсна, можете да използвате препарат за почистване на гранит.

Гранитните мивки са чудесен избор за всеки, който търси издръжлива, устойчива на петна и лесна за почистване мивка. Те предлагат широка гама от размери, форми и цветове, което ги прави подходящи за всеки стил кухня.

Излято желязо

Чугунените мивки са издръжливи и топлоустойчиви, което ги прави добър избор за натоварена кухня. Предлагат се и в широка гама от цветове и стилове.

Шамот

Шамотните мивки са направени от смес от глина и глазура, изпечени при високи температури, което води до предизвикателна и издръжлива повърхност. Те са популярен избор за кухненски мивки. Те са устойчиви на надраскване, топлина и петна и се предлагат в различни цветове и стилове.

Мед

Медните мивки са привлекателни и уникални и показват естествена патина, която добавя към техния характер с времето. Те обаче са сравнително скъпи и изискват редовна поддръжка, за да изглеждат по най-добрия начин.

Керамика

Керамичните мивки са класическа опция, която се предлага в различни стилове и цветове. Те са сравнително достъпни, но са склонни към начупване и напукване. Кухненските керамични мивки се отличават с изящен външен вид и широка гама налични дизайни. Те предлагат стилен и класически изглед, който може да допълни всяко кухненско пространство. Керамиката е известна със своята издръжливост и устойчивост на надрасквания, удари и топлина. Това означава, че вашата кухненска мивка от керамика ще продължи да изглежда безупречно през годините. Освен това керамиката е неабсорбиращ материал, което я прави лесна за почистване и устойчива на петна от храни и течности.

Таблица на  различните типове кухненски мивки

Тип мивка Основни предимства Основни недостатъци
Неръждаема стомана – Здравина и устойчивост на корозия – Може да се появят драскотини и следи от вода
– Лесна поддръжка и почистване – Повърхността може да бъде шумна при удари
– Подходяща за всякакъв вид кухненски интериор – Може да се появят петна от водни капки и отпечатъци
Гранит – Естествен и привлекателен външен вид – Изисква по-специфична поддръжка и почистване
– Издръжливост и устойчивост на надрасквания – Тежка и неудобна за монтаж
– Устойчивост на топлина и петна от храни и течности – Повърхността може да се обезцвети с времето
Чугун – Класически и издръжлив вид – Тежка и неудобна за монтаж
– Устойчивост на надрасквания и топлина – Изисква специални препарати за почистване
– Подходяща за традиционни и ретро кухненски стилове – Възможност за образуване на петна и корозия
Керамика – Изящен и стилен външен вид – По-висока цена в сравнение с други материали
– Издръжливост и устойчивост на надрасквания – Податлива на счупване и трески
– Лесна за почистване и устойчива на петна – Повърхността може да се обезцвети с времето

 

Важно

В заключение, различните кухненски мивки имат своите предимства и характеристики. Изборът зависи от вашия личен вкус, бюджет и функционални изисквания. Преди да вземете решение, препоръчваме ви да разгледате различните модели предлагани в оналйн магазин bg-maistor.com и да се консултирате с професионалисти в областта, които могат да ви помогнат да изберете най-подходящата опция за вашата кухня. Независимо за какъв вид мивка се решите, тя ще бъде ценен аксесоар във вашата кухня и ще ви служи в продължение на много години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *