Кухня, уреди и обзавеждане

Всичко, което трябва да знаете, преди да купите вашата кухненска мивка и смесител

Всичко, което трябва да знаете, преди да купите вашата кухненска мивка и смесител

Ремонтът на кухнята не е завършен без нова кухненска мивка и смесител. Мивката е един от най-използваните елементи във вашата кухня. Помислете за това, използвате мивката всеки ден, дори и да не готвите. И домашните готвачи не са единствените хора, които използват мивката. Децата, гостите и другите в семейството ви също използват често мивката.

 

Когато става въпрос за кухненски мивки и смесители, външният вид не е всичко. Докато естетиката играе голяма роля в повечето ремонти, функционалността е от решаващо значение тук. Мивка и смесител с добро качество ще издържат години, а изборът на класически стил ще запази кухнята ви да изглежда добре навсякъде. Но какво означава качество и какво трябва да търсите, когато купувате нова мивка и смесител?

Кухненска мивка Blanko | bg-maistor.com

Материал и характеристики на мивка и смесител за кухня

Най-новите постижения в кухненския хардуер на практика премахнаха течащите кранове и корозиралите мивки. Много производители също предлагат доживотни гаранции за дефекти и дори покрития в някои случаи. Ако изберете реномирани марки като Blanco, Hansgrohe и Grohe, няма да се притеснявате за производителността и качеството. Повечето от тези марки също така предлагат много опции на различни ценови точки, така че винаги можете да намерите нещо, което отговаря на вашия бюджет.

Това, което отличава различните кранове, е характеристиките, които предлагат, като аксесоари, покрития, безконтактна работа, издърпващи маркучи или опции за пръскане. По същия начин почти всички мивки от големи производители са добри и материалът за мивката е по-важен от марката, която избирате. Например кухненските мивки от неръждаема стомана са универсални и подходящи за повечето стилове на декорация, независимо от марката или габарита (дебелината на стоманата).

 

Монтаж на мивка и смесител за кухня

Eто няколко неща, които трябва да проверите, преди да закупите мивка и кран, които ще завършат облика на вашата кухня:

Монтажни отвори

Въпреки че няма правило, което да казва, че трябва да купувате мивката и смесителя от една и съща марка или дори моделна линия, по-лесно е да получите последователен външен вид по този начин.

Все пак трябва да съпоставите броя на монтажните отвори, необходими за вашия кран, с тези, налични за мивката по ваш избор. Ако вашата мивка има повече дупки, отколкото са необходими на вашия кран, ще трябва да покриете допълнителните. Никога не купувайте кран, който се нуждае от повече дупки, отколкото има мивката. Не е лесно или евтино да пробивате допълнителни дупки в повечето мивки.

Освен съвпадение на броя на монтажните отвори, трябва да проверите и позицията. Повечето кранове се монтират близо до центъра на мивката, но някои по-елегантни варианти се монтират на стената или дори в ъгъла на мивката. Ъгловите кранове изглеждат добре, но трябва да имат по-дълги маркучи, за да достигнат до противоположния ъгъл на мивката.

 

ROCA TARGA Смесител за кухня с издърващ се чучур | bg-maistor.com

 

Стил и форми

Следващото нещо, което трябва да имате предвид, е стилът на смесителя и формата на мивката. Смесителите с прав чучур са лесно достъпни и евтини. Но може да имате проблеми с големите купи или пълненето на големи тенджери. Кран с гъша шийка или такъв с издърпваща се пръскаща глава е добър вариант за повечето готвачи.

Мивките също се предлагат в множество варианти и форми. Например, искате ли едно голямо корито да побере дори най-големите тенджери или две по-малки корита за разделяне на задачи като изплакване на зеленчуци? Мивка с 2 корита е много удобна, ако имате двама готвачи в семейството. Най-разпространени са правоъгълните мивки, но има и кръгли, квадратни и други форми.

Винаги съвпадайте с покритието на мивката и смесителя. Блестящ хромиран кран ще изглежда не на място, ако останалата част от вашата кухня е с матово хромирано покритие и обратното.

 

Монтаж и ремонт на мивката и смесителя за кухня

Винаги търсете мивки и кранове, които са лесни за инсталиране и ремонт. Ако вашият кран тече, производителят ще изпрати резервна част, но ще трябва да я инсталирате сами. Не е нужно да купувате специализирани инструменти за инсталиране на мивката. Смесителите с дълги маркучи за подаване на вода улесняват свързването към главния водопровод. Ако кранът се доставя с издърпваща се разпръскваща глава, проверете дали противотежестта функционира правилно.

За мивките монтирането отгоре или отдолу е основна грижа. Моделите за монтаж отгоре или за поставяне са лесни за инсталиране, стига да имате правилните размери за вашия плот. Но те имат устна, която стои на плота и частици храна често се забиват отдолу. Ето защо мивките за монтаж под монтаж стават популярни. Тези мивки се монтират изпод плота, така че е лесно да се почисти плота. Просто избутвате частици храна направо в мивката. Но тези мивки са по-трудни за инсталиране и вашият плот може да не побере такава.

 

Заключение

Когато избирате мивка и смесител за кухня, е важно да съобразите как те ще се използват в ежедневието Ви и как ще се вписват във Вашия кухненски интериор.

Уверете се, че мивката е подходяща за размера на Вашата кухня и за раковината, в която ще я монтирате. Също така, уверете се, че смесителят е също подходящ за размера на мивката.

Изберете мивка и смесител, изработени от качествени материали, които да издържат на употребата и да не ръждят. Най-често използваните материали за мивки са неръждаема стомана, гранит, керамика и мед, а за смесители – месинг и неръждаема стомана.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *