Кухня, уреди и обзавеждане

Каква мивка е най-подходяща за вашата кухня?

Каква мивка е най-подходяща за вашата кухня?

Кухненската мивка трябва да бъде удобна, издръжлива, лесна за използване и поддръжка, както и да се вписва перфектно в интериора. Имайки предвид всички тези изисквания, изборът на най-добрия вариант не е лесен. За да улесни задачата ви, онлайн магазин за кухненско оборудване bg-maistor.com определи 5 ключови критерия за избор. Следвайки съветите на професионалистите, можете лесно да разберете коя мивка да изберете за вашата кухня.

#1. Форма на мивка

Стилен кухненски интериор с удобна мивка

Когато решавате каква мивка да изберете за вашата кухня, първо трябва да вземете решение за нейната форма.

Квадратният или правоъгълният модел се счита за класически. Той е много просторен и не изисква сложен монтаж. Удобни са за поставяне на съдове, измити плодове и зеленчуци и размразяване на храна. Четириъгълна мивка обикновено се използва, когато мебелите са подредени линейно, тъй като в ъгъла обикновено изглежда нехармонично и е неудобно за използване.

Кръгла или овална мивка изглежда компактна и стилна и се вписва перфектно във всеки комплект. Такива мивки обикновено са дълбоки, което ги прави доста просторни. Те заемат по-малко място от квадратните/правоъгълните, което ги прави идеален избор за малки кухни.

Ъгловата мивка има вид на скосен трапец. Пасва перфектно в ъгловите зони на L- и U-образни комплекти. Този тип мивка спестява място, което ви позволява ефективно да използвате цялата работна повърхност. В свободното пространство зад него можете да поставите сушилня, различни аксесоари и препарати, което е плюс при малките кухни.

Мивката с нестандартна форма може да бъде петоъгълна или дори шестоъгълна. В този модерен дизайн освен основната купа са предвидени допълнителни секции. Тези модели могат да се монтират както в ъгъла, така и на стена. По-добре е да ги изберете, ако имате голяма кухня.

#2. Размери на мивката

Стилна мивка в интериора на модерна кухня

Коя мивка да изберете за кухнята, така че да е удобно да миете чинии в нея, водата да не се пръска отстрани и да не се налага да се навеждате твърде много? За удобна употреба са подходящи продукти с дълбочина на легена 17-23 см. Този размер се счита за най-оптималния за обикновени битови нужди. Ако планирате често да миете големи тенджери и тави за печене, тогава е по-добре да разгледате по-отблизо опциите с по-голям капацитет. Това решение е актуално и за малка кухня, когато дълбочината на мивката компенсира нейните компактни размери.

Ширината на стандартните квадратни модели е средно 50-60 см, размерите на правоъгълните са 50 х 55/80/100/125 см, а диаметърът на кръглите е 40-55 см. Но на пазара можете да намерите продукти с други параметри. Основното е да направите измервания на плота преди закупуване – мивката трябва да пасне много точно върху него.

Гранитна мивка за кухненски шкаф/плот | bg-maistor.com

#3. Брой легени

Кухненски интериор с добре подбрана мивка

Когато се чудите каква мивка да изберете за вашата кухня, е важно да разберете как ще се използва и колко легена са необходими за това.

Мивките с един леген са най-простите и компактни. Подходящ за малки работни повърхности. Те могат да бъдат избрани и ако имате съдомиялна машина или не планирате често готвене.
Има варианти за 1,5 легена. По-големия може да се използва например за накисване на съдове, а по-малкия може да се използва за изплакване и измиване на храна.
Мивките с 2 и 3 легена са най-функционални, но са подходящи само за големи кухни, тъй като заемат много място. Техният дизайн може да бъде много различен: от три подредени в една линия, до комбинация от секции с различни размери и вместимост, разположени нелинейно.

#4. Материал за мивка

Кухненска мивка от модерни материали в интериора

Коя мивка е най-добре да изберете за кухнята по отношение на материалите? Всеки има своите предимства и недостатъци.

Кухненска мивка с плот за оцеждане, неръждаема стомана | bg-maistor.comНеръждаема стомана

Неръждаемата стомана е един от най-разпространените и достъпни материали. Благодарение на неутралния си цвят и разнообразие от форми, стоманените мивки се вписват перфектно във всеки интериор и стил на обзавеждане. Те могат да се почистват с абразиви, тъй като драскотините са почти невидими по тях, а повърхността има свойството да се самовъзстановява. Но ако стоманата е твърде тънка, тогава кранът, монтиран на мивката, ще бъде нестабилен и ще има много шум от водата при миене на съдове.

 

Мивки Blanco | bg-maistor.com

Mивките за кухня от композитен материал

Разновидностите на изкуствен камък са модерни материали с добри експлоатационни характеристики и декоративни качества. Това не е непременно смес от кварцови/мраморни стърготини, смоли и багрила. На пазара има и по-иновативни композитни варианти – като фрагранит, програнит и силгранит, разработени от марката Blanco. Мивките от изкуствен камък се предлагат в различни форми, размери и цветове. Има възможност за поръчка на продукт, който да пасва на плота.

Въпреки това си струва да се отбележи един минус – доста високата цена.

Акрил

Акрилните модели се изработват по поръчка заедно с плота. В този случай мивката и плотът са една неделима конструкция. Акрилният камък се предлага в голям избор от цветове, така че можете да изберете опция за всеки дизайн на кухня. Недостатъкът на такива мивки е, че те са трудни за поддръжка: те са податливи на драскотини.

Керамика

Керамиката е материал, който се счита за крехък. Но модерните керамични мивки, изработени от санитарен фаянс или порцелан, не се страхуват от драскотини и пукнатини. Въпреки че, ако небрежно хвърлите тенджера или тиган в тях набързо, пак има опасност от дефекти или разцепване. Керамичните мивки изглеждат много добре, предлагат се в различни нюанси, почистват се лесно и са устойчиви на химикали.

#5. Методи за монтаж на мивка

Мивка за вграждане в интериора на кухнята

Когато решавате каква мивка да изберете за вашата кухня, трябва да помислите и за начина на нейното инсталиране.

Мивка с долен монтаж. Мивката е вградена в специално изрязан отвор в плота и страните й са изравнени с работната повърхност. Дупката трябва идеално да съответства на размерите на продукта, за да се осигури плътност. Следователно инсталирането на мивка е доста сложен процес.
Горният метод означава, че мивката се монтира върху кухненския плот. В този случай страните на мивката ще стърчат леко над работната повърхност. Този метод не е толкова сложен, колкото вградената мивка – често можете да инсталирате горна мивка без помощта на специалисти.

Лятите (интегрирани) мивки образуват едно цяло с плота, т.е. изработени са от едно плътно парче материал, обикновено акрил. Най-често такива модели се изравняват с повърхността на плота, но понякога страната може леко да изпъква. Този дизайн е красив, но недостатък, тъй като ако един от компонентите е повреден, всичко останало ще трябва да се промени.

Заключение

Въпреки че на теория можете сами да изберете практична, функционална и красива мивка, на практика е по-безопасно да поверите това на специалист. Поръчвайте мивка за вашата кухня от Bg-maistor.com, бъдете сигурни, че ще получите идеалното решение за вашата кухня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *