Кухня, уреди и обзавеждане

Смесители за кухня – какво трябва да знаете, когато ги избирате?

Съдържание на статията

Смесители за кухня: ръководство за потребителя

Както всичко останало, което избираме за нашия дом или апартамент, кухненският смесител трябва преди всичко да ни радва. Взимаме решения за закупуването на конкретен модел основно според това дали се вписва в интериорния дизайн, както и според предишните ни навици. Но ако вече сме принудени (или искаме) да сменим крана с друг, струва си да се запознаем с всички функционалности, които той може да ни даде.

Методът на монтаж е критерий за класифициране на кухненските смесители. Най-често използваните смесители са свободностоящи модели, които се монтират или в предварително изрязан отвор на мивката, или в кухненския плот. Вторият вариант са стенни смесители, които обикновено се купуват поради особеностите на водопроводната система, която позволява само този начин на монтаж и не искаме да го преработваме.

smesitel za kuhniya | bg-maistor.com

Видове чучури

Чучурите, на първо място, се различават по форма. Те са обозначени с букви, които приличат на външния им вид. Свободностоящата версия е с кранове с U, L и F-образни чучури. Смесителите за стенен монтаж се предлагат с S-образни или C-образни чучури. Кой тип ще изберете за вашата кухня е чисто въпрос на вкус. Всеки кран има свой собствен размер, така че ще ни е удобно да ги използваме, а формата на чучура няма да окаже голямо влияние върху функционалността на крана. Важно е обаче да изпробваме избрания смесител на мивката, с която ще го комбинираме, и да проверим дали ще е удобно да извършваме ежедневните си дейности в тази конфигурация. Заслужава да се отбележи, че чучурите на всички смесители за мивка са подвижни. Това означава, че можем да ги завъртим по стената и да имаме лесен достъп до мивката.

Функционалност

Основната функционалност, на която обръщат внимание потребителите на смесители за мивка, е възможността за промяна на вида на потока. Стандартно разполагаме с непрекъсната струя, която бързо изпълва тигана и изплаква обилно съдовете от остатъците от храна. Някои модели кранове са оборудвани и с дъждовна струя, която е идеална например за измиване на зеленчуци, плодове или гъби. Воден спрей под налягане прониква във всички зони и ефективно премахва пясъка. Превключвателят обикновено се намира в края на чучура.

Чучурите за кухненски смесители могат да бъдат прибиращи се, гъвкави или със специална пружина. Всяка версия увеличава обхвата на крана, което го прави по-удобен за използване – например можете да изплакнете корито на мивката по-лесно и цялостно. Прибиращата се версия не е нищо повече от маркуч, скрит под плота със специална тежест, която го кара да се връща на мястото си почти автоматично. Гъвкавите чучури, които са лесни за маневриране във всички посоки, са изработени от силикон. В този случай е възможен вариант с огъване, при който смесителят има специална стойка, която държи маркуча в желаната позиция, за да минимизира риска от повреда. Стойката има вграден магнит, който улеснява поставянето на чучура на място. Вторият вариант е гъвкав чучур, който запазва формата си. Това улеснява миенето на един и същи тип съдове, без да се налага отново да търсите правилната позиция на чучура. Дългите гъвкави маркучи, особено при много високи кранове, са оплетени с пружина, която държи чучура в определена позиция и предотвратява повреда по цялата дължина.

smesitel-za-kuhniya-cheren-mat-grohe-essence-smartcontrol-31892KF0-bg-maistor

Екологичност и пестене на вода

В светлината на нарастващата осведоменост за опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси, все повече потребители се обръщат към екологични решения и продукти в своята домакинска среда. Един от начините, по които можем да допринесем за опазването на водата и енергията, е чрез избора на екологосъобразни смесители за кухнята.

Смесителите за мивка в кухнята могат да играят важна роля в пестенето на вода и ресурси. В следващите абзаци ще разгледаме някои от основните характеристики и функции на екологичните смесители, които трябва да вземете предвид при избора им.

Вградени механизми за пестене на вода

Една от най-важните характеристики на екологичните смесители е наличието на вградени механизми, които намаляват разхода на вода без да намаляват функционалността. Това може да включва аератори, които смесват въздух с водата, като създават поток с по-малък дебит. Тези механизми могат да намалят разхода на вода с до 30%, без да се усеща загуба на изпълнение при използването на смесителя.

 Термостатичен контрол на температурата

Смесителите с термостатичен контрол позволяват по-лесно поддържане на желаната температура на водата, без да се изпуска излишна вода при настройването. Това помага за пестене на енергията, изразходвана за загряване на водата, и осигурява по-ефективно използване на водата.

Сензорни смесители

Сензорните смесители са също един избор, който спомага за пестене на вода. Те се активират автоматично, когато сензорът засече движение на ръцете под чучура на смесителя. Това не само е удобно и хигиенично, но и предотвратява излишното преливане на вода, тъй като смесителят спира автоматично, когато ръцете не са в обхвата на сензора.

Висококачествени материали и дълготрайност

Едно от важните аспекти на екологичните смесители е тяхната издръжливост и качество. Като инвестиция в продукт от висококачествени материали, можете да се осигурите, че смесителят ще продължи да функционира оптимално за дълъг период от време, без да има нуждата от честа смяна или ремонт.

Избор на сертифицирани продукти

При избора на екологични смесители е важно да потърсите продукти, които са сертифицирани по отношение на енергийна ефективност и околна съвместимост. Например, може да търсите смесители, които отговарят на стандарта за енергоспестяване и екологичност, като Energy Star или WaterSense. Тези сертификации гарантират, че смесителите са ефективни и отговарят на определени стандарти за пестене на вода и енергия.

Смесителите за кухня могат да бъдат важна част от екологичния подход в домакинството. Избирайки екологосъобразни смесители, можете да намалите разхода на вода, да пестите енергия и да допринесете за опазването на околната среда. Освен това, тези смесители са дълготрайни и издръжливи, което ги прави икономичен избор в дългосрочен план.

При избора на смесител за кухня, обърнете внимание на вградените механизми за пестене на вода, термостатичния контрол, сензорните функции и качеството на материалите. Не забравяйте да потърсите сертифицирани продукти, които отговарят на стандартите за енергийна ефективност и екологичност.

Със своето усърдие да избирате екологични смесители за кухнята, можете да играете своята роля в опазването на водните ресурси и околната среда, докато същевременно се наслаждавате на практични и функционални решения за вашия дом.

Допълнителни характеристики на смесителите за кухня

В допълнение към тези по-широко описани характеристики, когато избирате кухненски кран, трябва да обърнете внимание на:

  • Лесен за инсталиране, не са необходими инструменти;
  • Неръждаема стомана като материал за изработка, позволяващ почистване с по-инвазивни препарати;
  • Система против котлен камък, която предоставя възможност за ръчно отстраняване на варовика;
  • Възможност за регулиране на ъгъла на изтичане на водата за адаптиране на струята към извивката на корито на мивката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *