Кухня, уреди и обзавеждане

Смяна на смесителя – спестете пари, направете го сами

Смяна на смесителя - спестете пари, направете го сами

Във всяко домакинство кухненският смесител е едно от най-използваните уреди. Времето обаче може да наложи смяна на смесителя поради течове, износване или желание за модернизация на кухнята. Докато мнозина смятат, че е необходимо да се обадят на професионалисти, истината е, че смяната на смесителя може да бъде извършена самостоятелно с няколко прости инструмента.

Преди да се обадите на водопроводчика обаче, не забравяйте, че можете сами да смените крана с няколко прости инструмента. Ако всичко върви добре, ще се любувате на новия си смесител след малко по-малко от час.

Смесител за кухня с висок въртящ издърпващ се чучур 130° | bg-maistor.com

Преди да започнете

Първото нещо, което трябва да направите, преди да докоснете нещо, е да спрете подаването на вода. Може да се наложи първо да разчистите шкафа от почистващи препарати, стари парцали и всичко друго, което държите там. Дръжте кофа или му и няколко парцала наблизо, за да избършете всякакви течове или мръсотия, докато работите.

Повечето кранове ще имат спирателни вентили под мивката. Ако линиите на вашия кран са свързани директно към главния водопровод, може да се наложи да спрете водата в цялата къща. Това важи и ако сменяте клапаните или тръбите за подаване на вода.

Инструменти, от които се нуждаете

Най-добре е предварително да набавите необходимите инструменти и да ги подредите. Не искате да преминете половината от проекта само за да откриете, че ви липсва една-две отверки, за да завършите работата. Също така е добра идея да смените крана по време на работното време на магазина. По този начин, ако имате нужда от нещо, винаги можете да изтичате до магазина и да го вземете.

Ето малък списък с инструментите, от които ще се нуждаете, за да замените най-често срещаните модели кранове:

Кофа/кофа и няколко парцала
Отвертка
Чук
Гаечен ключ за тръби
Регулируем гаечен ключ
Гаечен ключ за мивка
Клещи
Нов смесител
Нови спирателни вентили (ако се сменят)
Захранващи тръби от неръждаема стомана (ако се подменят)

Преди да започнете да изключвате всичко, направете снимка или направете груба скица на това къде отива всичко. Тогава няма да се объркате, когато сглобявате всичко обратно. Това е особено важно, тъй като имате различни инструменти, крепежни елементи и тръби, които да следите.

След като безопасно изключите крана от водопровода, е време да премахнете накрайниците. Ако имате по-стара мивка, комплектът на крана може да е захванат с труднодостъпни крепежни елементи. Това е мястото, където ви трябва гаечният ключ, за да ги премахнете. По-новите модели обикновено имат пластмасови крилчати гайки, които можете да разхлабите и затегнете на ръка.

Тъй като така или иначе сте под мивката, сега е добър момент да почистите отдолу. Избършете всякаква мръсотия, ръжда или други отпадъци, които може да са се натрупали през годините.

Смесител за кухня с висок въртящ се чучур | bg-maistor.com

Избор на нов смесител

Както при почти всичко останало, вие получавате това, за което плащате, когато купувате нов смесител.

Евтините модели обикновено имат крехки части, които се износват по-бързо. Моделите от среден клас се предлагат с корпуси от месинг и по-издръжливо покритие. Всъщност много производители предлагат доживотна гаранция за своите първокласни модели. Също така помислете за прилягането и покритието на крана, тъй като той трябва да съответства на останалата част от кухнята. Потърсете смесители с фини хромирани детайли като Blanco или метално сиво или дори смесители Grohe Essence Professional.

grohe-allure-brilliant-bg-maistor

Повечето производители предоставят ръководства с инструкции с подробности как да инсталирате крана. Отсега нататък остава само да следвате ръководството. Ако планирате да инсталирате дозатор за сапун, направете го, преди да сглобите всичко обратно. Ако сменяте и мивката, монтирайте крана, преди да го пуснете.

Проверете крана и дръжката, за да се уверите, че са обърнати към правилната посока. Не искате да сглобите всичко само за да разберете, че дръжката е обърната назад! Прокарайте захранващите линии на място и затегнете монтажните гайки според инструкциите.

Ако вашият смесител има изтеглящ се маркуч за пръскане, монтирайте и проверете дали работи правилно. Издърпайте маркуча за пръскане от крана, за да се уверите, че нищо не го блокира под мивката. Прикрепете противотежестта, която издърпва маркуча за пръскане обратно, съгласно ръководството.

Сменете вентилите и закачете захранващите линии както преди. Уверете се, че тръбите за топла и студена вода са прикрепени на правилното място. Сглобете устройството за изхвърляне на боклук, дренажните линии и всички други части, преди да пуснете водата.

Проверете за течове и вземете под ръка кофа за улавяне на капките. Затегнете отново гайките с гаечен ключ, ако забележите теч някъде.

Да запомним

Сега, след като знаете как да смените кухненския смесител сами, можете да се насладите на новия си смесител в рамките на само няколко часа. Не забравяйте да се грижите за редовната поддръжка на смесителя и да използвате правилни методи за почистване, за да му осигурите дълъг живот и безпроблемна работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *