Отоплителни системи

Декоративни аксесоари, за да стане вашата камина произведение на изкуството

Декоративни аксесоари, за да стане вашата камина произведение на изкуството

 

  • Най-лесният начин е, като добавите облицовка, декоративни елементи и подходящи аксесоари. Стената, на която е разположена камината, може да боядисате само в един ярък цвят, за да се превърне в идеен център на помещението. Или пък да я облицовате с мозайка.
  • Над самата камина може да поставите огледало за визуално разширяване на пространството или картини и фотографии в оригинални рамки. Не пренебрегвайте дребните предмети, които ще оформят характерното излъчване на камината – вази, кутии за бижута и грамофонни плочи за ретро вкус, мидени черупки и раковини за създаване на лятно настроение в хладните месеци.
  • Камината има способността да оформя пространството и да задава „ритъма” на жилището. Ако подредите вещите строго симетрично, ще получите по-класически вид. И обратно – ако ги разхвърляте небрежно, общото впечатление ще е по-артистично. За съвременния стил и за стила кънтри е характерно асиметричното оформление на камината и зоните около нея.
  • Съвременните камини като цяло изглеждат доста семпло, използват се предимно прави линии, без дърворезби и други елементи. Имайте предвид, че черният и сивият цвят при камините се асоциират с хай-тек стила, който вече не е на мода.

 

За да постигнете така актуалното в момента винтидж излъчване, на помощ идват аксесоарите. Кой са най-предпочитаните и същевременно най-функционалните сред тях.

 

Стойка или кошница за дърва

Те са един от най-привлекателните декоративни аксесоари за камината. Основното им предназначение е съхраняването на дървата, но в същото време ще подчертаят добрия вкус и чувството ви за стил и ще придават характерен облик на помещението. Стойките или кошниците обикновено са изработени от метал – месинг, мед, неръждаема стомана, бронз. Практични, оригинални и красиви, те са истинско произведение на изкуството в дома ви.

 

Стойка или кошница за дърва

 

Решетка

Често камината решетка напомня на пиедестал. Това е детайл със специална структура, който улеснява изгарянето на дървата. С негова помощ се осигурява постъпването на нужното количество кислород в огъня, което спомага за равномерното горене. Подберете решетката така, че да подсказва за вашия вкус и да пасва на общия интериор на помещението с камината.

 

kamini i kotli

 

Прибори за камина

Обикновено включват лопата, щипка за дърва и за дървени въглища, четка. Освен че са практични, играят и естетическа роля и внасят нотки на загадъчност и неповторимост, а някои са специално изработени, за да придават средновековен полъх в жилището ви.

 

Текст: Списание Идеален дом октомври 2012

Силвия Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *