Отоплителни системи

Електрическо отопление за дома видове системи

Електрическо отопление за дома видове системи

Електрическото отопление е широкообхватен термин, който обхваща различни системи, използващи електричество като основен източник на енергия за отопление на дома. Това включва акумулаторни нагреватели, електрически бойлери и подово отопление. Ще разгледаме различните видове системи за електрическо отопление, техните характеристики и подходящост за вашия дом.

Електричеството се превръща във все по-ниско въглеродна форма на отопление, тъй като повече възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия са свързани към електрическата мрежа, заменяйки съществуващите газови и въглищни електроцентрали.

Електрически отоплителни системи

Електрическите отоплителни системи са просто отоплителни системи, които използват електричество като основен източник на енергия. Те са високоефективни и има широка гама от опции, което означава, че домове с всякакви размери и енергийни изисквания могат да намерят нещо подходящо. Електрическите отоплителни системи, като например електрически котли, са най-често срещани в домове без връзка с газовата мрежа, особено в по-малки домове и апартаменти.

Едно от най-големите предимства на електрическото отопление е, че то не произвежда никакви емисии на CO2, докато работи. Увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници на мястото на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, би извело напред пазар на възобновяема енергия, който едновременно облекчава натиска върху разходите за живот, стабилизира цените на енергията и декарбонизира нашето отопление.

VARMA 400/2V Инфрачервен нагревател | bg-maistor.com

Електрически отоплителни системи, видове

Електрическите отоплителни системи са начин за отопление на дома, който използва електричество за производство на топлина. Електрическите отоплителни системи могат да бъдат разделени на няколко основни вида:

Конвектори: Конвекторите са най-често срещаният вид електрически отоплителни системи. Те работят чрез нагряване на въздуха в помещението. Конвекторите са сравнително евтини за закупуване и инсталиране, но имат ниска ефективност.

Инфрачервени нагреватели: Инфрачервените нагреватели излъчват инфрачервена светлина, която се абсорбира от предметите в помещението и ги загрява. Инфрачервените нагреватели са по-ефективни от конвекторите, но са и по-скъпи.

Колектор за подово отопление с 15 гнезда | bg-maistor.com

Подово отопление: Подовото отопление е един от най-ефективните начини за електрическо отопление. То работи чрез нагряване на пода, който от своя страна загрява въздуха в помещението. Подовото отопление е скъпо за инсталиране, но е много удобно и осигурява комфортен топлинен комфорт.

Електрически радиатори: Електрическите радиатори са подобни на конвекторите, но са по-ефективни. Те работят чрез нагряване на вода или масло, които се разнасят в радиаторите. Електрическите радиатори са по-скъпи от конвекторите, но са и по-ефективни.

Оценката на вашите енергийни нужди и намирането на подходящата отоплителна система е важно, за да сте сигурни, че не губите енергия и следователно пари в дългосрочен план. Тук ще ви помогне професионален монтажник на електрическо отопление.

Електрически котли

Електрически котел за централно отопление

Електрическите котли загряват вода с вътрешни електрически елементи. След това се използва за осигуряване на отопление и битова гореща вода чрез вашата система за централно отопление или подово отопление.

Директните електрически котли загряват вода от мрежата при поискване за незабавна употреба.

Ще подхождат ли електрическите котли на моя дом?

Електрическите котли обикновено са подходящи за по-малки жилища и апартаменти. Без допълнителни монтажни части, като димоотвод или кондензна тръба, има известна свобода къде можете да ги инсталирате, тъй като не е необходимо да се държат на външна стена.

За най-малките жилища електрическите комбинирани котли (директно отопление) са чудесен вариант, тъй като работят изцяло от едно тяло, което ви спестява място. За средно големи домове с по-високи енергийни изисквания е по-подходящ електрически акумулиращ бойлер с външен бойлер за гореща вода.

Що се отнася до по-големите имоти, електрическите котли може да се затруднят да отговорят на вашите енергийни нужди. Обикновено електрическите котли имат налични мощности за отопление/гореща вода до 24kW, което означава, че са най-подходящи за домове с до 15 радиатора и не повече от 1 баня.

Електрическо подово отопление

Електрическото подово отопление осигурява топлина чрез електрическо окабеляване или нагревателни рогозкикоито са положени под пода. Обикновено подовото отопление се използва в една стая, обикновено банята, и обикновено не се използва за отопление на цял имот. Електрическото подово отопление може да се използва като заместител на радиаторите за централно отопление, а топлинната мощност може да се регулира с набор от термостати, което ви помага да управлявате по-добре текущите разходи.

Ще пасне ли електрическото подово отопление на моя дом?

Докато електрическото подово отопление е по-достъпно за инсталиране, разходите за пускане на електрическо подово отопление в цял имот ще струват значително повече от мокрото подово отопление. Ето защо, имайки предвид дългосрочните текущи разходи, мокрото подово отопление или алтернативното електрическо отопление е по-добро за мащабни проекти.

Въпреки това, ако ремонтирате една стая с ограничен бюджет, тогава електрическото подово отопление е по-лесно монтирано, дори в малки помещения или помещения с неправилна форма.

TEPLOFON BINAR 1.0 Хибриден инфрачервен стенен нагревател | bg-maistor.com

Инфрачервени панели инфрачервено електрическо отопление

Инфрачервените панели преобразуват електричеството в инфрачервена светлина. Тази топлинна енергия се излъчва от повърхността на панелите, за да загрява директно хора или предмети, вместо чрез конвекционно базирано отопление на помещения, използвано в традиционните отоплителни системи. Това е същата радиация, която усещаме от слънцето, без никакви вредни UV лъчи.

Инфрачервените нагреватели могат също така да се предлагат в персонализиран дизайн или маскирани като огледало, което им придава дискретно и многофункционално качество. Може да се монтира и като подово отопление. Тези опции обаче ще струват значително повече.

Да запомним

Електрическите отоплителни системи са удобен и лесен за използване начин за отопление. Те обаче имат и някои недостатъци, като високите разходи за електроенергия. При избор на електрическа отоплителна система е важно да се вземат предвид всички фактори, за да се направи най-добрият избор за жилището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *