Отоплителни системи

Конвектори за отопление и охлаждане

Конвектори за отопление и охлаждане

Конвектори за отопление и охлаждане

Кога да изберете конвекторите като източник на отопление или охлаждане?

  • В случай, че искате отопление или охлаждане с бърза реакция или комбинация от двете.
  • За отопление или охлаждане на големи помещения.
  • За отопление или охлаждане на помещения с големи стъклени повърхности.
  • За сгради с нискотемпературни източници на отопление като термопомпа.
  • Да скриете нагревателните елементи или да ги монтирате във вдлъбнатини, където радиаторите няма да имат задоволителен ефект.

Касетъчен вентилаторен конвектор | bg-maistor.com

Конвекторите са устройства, които ни позволяват да отопляваме, охлаждаме и обезвлажняваме помещения. Конвекторът получава топла или студена вода от термопомпа или друг източник на отопление или охлаждане. След това водата, циркулираща и отдава или отнема топлина на околния въздух, в зависимост от това дали конвекторът отоплява или охлажда пространството.

Подови конвектори

Предимства на подовите конвектори

Подовите конвектори са модерни отоплителни или охладителни уреди, монтирани на пода. Те са особено подходящи, когато по естетически или други причини не желаем видими нагревателни елементи в помещението. Използват се за основно или вторично отопление, най-често в комбинация с подово или радиаторно отопление. Те са отлично решение за помещения с големи стъклени повърхности, тъй като предотвратяват оросяването на базата на естествена конвекция. Препоръчват се за автосалони, хотели, магазини, зимни градини, галерии, търговски помещения и апартаменти.
Подовите конвектори се свързват към еднотръбна или двутръбна конвенционална отоплителна система. Те работят на принципа на естествена или принудителна въздушна конвекция. Основните им предимства са високата отоплителна мощност и бързото постигане на желаната стайна температура. С монтирането на термостати и термостатични вентили можем да регулираме температурата в помещението според нашите желания и нужди.

Трябва обаче да се има предвид, че подовите конвектори могат да консумират значително количество електроенергия и не са най-икономичният начин за отопление на помещенията. Също така при избора на конвектор е необходимо да се вземе предвид неговата мощност и площта на помещението, което трябва да отоплява.

Вентилаторен конвектор за отопление и охлаждане | bg-maistor.com

Вентилаторни конвектори

Предимства на вентилаторните конвектори

Има два варианта на вентилаторни конвектори. Първият се вижда в стаята, тук варианти за монтиране на пода, стена или таван. Вторият вариант почти не се вижда в стаята, вижда се само решетката на конвектора, монтиран в двоен таван или в специална шахта. Вентилаторните конвекторни топлообменници работят на принципа на принудителна циркулация на въздуха през топлообменник посредством вентилатор. Вентилаторните конвектори могат да бъдат свързани към еднотръбна или двутръбна система за централно отопление.

Вентилаторните конвектори осигуряват равномерна стайна температура през цялата година. През зимата те отделят приятна топлина, по-ефективно от конвенционалните радиатори. През лятото работят като климатик – охлаждат ефективно въздуха в помещението. Конвекторите имат вградена система за регулиране на скоростта на вентилатора според топлинните нужди на помещението. Работата им е икономична и стайната температура е същата като желаната от вас температура. Работата на конвектора е незабележима, почти не се чува. Обикновено са с модерен дизайн и затова могат да бъдат качествено допълнение към интериора.

Като цяло вентилаторните конвектори са удобен и ефективен начин за отопление на помещения, особено в помещения с големи топлинни загуби или когато се изисква бързо затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *