Отоплителни системи

Лира за баня – лукс или необходимост?

Лира за баня – лукс или необходимост?

Имаше време, когато отоплителната лирите за баня се смятаха за нещо като лукс в средностатистическия дом, но благодарение на модерната технология, интелигентния дизайн и по-добрите материали сега те са много по-достъпни. Лирата осигуряват жизненоважна функция за отопление на стая, но също така предлагат практичност при затопляне на хавлиите за баня.

Съвременните дизайни на лири за баня включват голямо разнообразие и могат да бъдат изпълнени в гама от цветове. Традиционните лири отразяват стила на епохата, обикновено с бяла лира в стил колона и хромирана или златни лири за класически дизайн. Размерът на стаята и пространството на стената ще определят колко голяма може да бъде вашата лира за баня, но с различните форми и размери на наличните нагреватели, дори по-малката стая може да се възползва от такъв артикул.

Нашето пълно ръководство за отопление на банята ще обхване избора, инсталирането и грижата за вашата лира за баня, за да ви помогне да направите най-добрия избор и да получите идеалното покритие за вашата стая.

електрически лири за баня | bg-maistor.com

Видове лири за баня

Лирата е чудесно допълнение към съществуващ радиатор в по-голяма баня или като самостоятелен източник на топлина за по-малки стаи. Те могат да бъдат много стилни и практични и с набор от дизайни и цветови опции добавят отличен щрих към всеки стил на баня. Те са свързани към вашата съществуваща газова централна отоплителна система, като горещата вода преминава, за да осигури топлина, подобно на конвенционален радиатор.

Ако нямате газова централна отоплителна система, не се притеснявайте, можете да монтирате електрическа лира за баня към електрическата мрежа. Голямо предимство на електрическата лира е, че можете да я включите според нуждите, така че да се използва само когато е необходимо, което означава, че те са много рентабилни и енергийно ефективни. Някои идват с термостат, така че можете да променяте топлинната мощност, докато други имат фиксирана мощност.

Много хора избират лира за баня с двойно захранване, която съчетава отопляемите и електрическите лири. Този тип отопление ви позволява да решите дали искате да се включи независимо от електрическата мрежа или едновременно с вашата централна отоплителна система. Това е особено полезно през лятото, когато централното отопление рядко се използва, тъй като все още можете да затоплите и изсушите кърпите.

Дизайнерска алуминиева лира за баня | bg-maistor.com

Можете ли да отоплявате баня с лири за баня?

Лирите, свързани към централната отоплителна система, работят подобно на стандартните радиатори, но отделят по-малко топлина от радиатор със сравним размер.

Лирите за баня могат да бъдат оставени непрекъснато включени, като стандартните радиатори, но ако имате електрическа релса, е по-добре и по-безопасно да ограничите използването и да ги включвате само когато е необходимо, вместо да ги оставяте включени през цялото време.

Важно е, когато разглеждате този тип лири, да вземете предвид как ще се използва. Ако използвате лирата за затопляне на хавлии, няма да имате нужда от толкова висока мощност в сравнение с това, ако искате да отоплявате стаята или дори да правите и двете. Една средна баня е с размери около 2,5 m x 2,5 m x 2,5 m ще се нуждае от нагревател с топлинна мощност от около 1150 BTU. Като цяло, колкото по-голяма е лирата, толкова по-висока е топлинната мощност, използването на онлайн калкулатор за отопление може да ви помогне да определите BTU, препоръчан за конкретна стая.

Къде трябва да поставя лирата за баня?

Важно е да отделите известно време, за да обмислите точно къде искате да поставите новата си лира за удобство, лекота на използване и как изглежда спрямо останалата част от стаята ви. Позицията обикновено зависи от:

 • Ако сменяте съществуваща лира
 • пространството, което имате
 • формата на помещението
 • пространството на стената, което имате
 • дали е водопроводна, електрическа или двойна
 • позицията на съществуващия тръбопровод
 • разположение на вратите и мебелите
 • размера на нагревателната релса за кърпи

Ако използвате лирата за отопление на стаята, както и топли кърпи, най-важно е да я поставите на място, където топлината може да се излъчва из стаята, без да бъде блокирана от врати или мебели. В идеалния случай това ще бъде най-студената стена в стаята, стената с прозорец или друга външна стена, която да помогне за разпределянето на топлината.

На практика също е важно да позиционирате лирата по-близко разстояние от вашата вана или душ, така че топлите кърпи да са лесни за достигане.

Ще трябва да направите някои измервания и да вземете предвид както размера на нагревателната релса, така и стената, към която ще я фиксирате. Също така трябва да вземете предвид всички ограничения за поставяне на лирата за баня в близост до тръби. Ако не сте сигурни дали това е приложимо, препоръчваме да се свържете с регистриран търговец, за да проверите, преди да направите покупка.

Монтаж и поддръжка

Инсталирането на лирата за баня не трябва да е трудна задача, ако имате опит в „Направи си сам“ и увереността да се справите с такава задача, е сравнително лесно да инсталирате уреда.

Ако нямате опит в „Направи си сам“, препоръчваме да наемете майстор. При електрически или двойни релси ТРЯБВА да използвате квалифициран електроинженер за инсталиране, тъй като лирата е свързана към електрическата мрежа.

Преди да започнете да монтирате лирата, уверете се, че се побира в необходимото пространство. Ако ремонтирате стаята, много по-лесно е да боядисате или облицовате зоната с плочки, преди да монтирате уреда, така че препоръчваме да направите това първо. Може да се наложи да направите промени в тръбопроводите под пода, така че е най-добре да оставите настилката за след това за всеки случай. Уверете се, че вашата централна отоплителна система е напълно изключена и източена.

Ако подменяте съществуваща лира за баня със същите размери, трябва да можете да направите лесна смяна, при условие че тръбопроводът е в същото положение. Ако новата лира има малко по-широк или по-тънък профил, може да се нуждаете от водопроводчик, за да регулирате съществуващата тръбопроводна мрежа, особено ако идва от пода, а не от стената.

Най-честата причина за подмяна на нагревателните вентили лири е надграждането им с термостатични вентили, където топлинната мощност може да се регулира или радиаторът може да бъде настроен да се включва, когато помещението падне до определена температура, и да се изключва, когато достигне определена температура. Вентилите също може да се нуждаят от подмяна, ако са повредени или ако искате да ги смените по естетически причини.

Кранове за лири | bg-maistor.com

Как се обезвъздуша лирата за баня?

Важно е да поддържате лирата, както е с всеки друг радиатор, за да извлечете най-доброто от нбейната работа и да сте сигурни, че работи гладко. Препоръчва се обезвъздушаване на радиаторите ежегодно или при извършване на каквито и да е промени или ремонти на отоплителната система. Ако вашата релса е включена, но е по-хладна в горната част, отколкото в долната част, най-вероятната причина е, че има въздух в системата, който спира водата, циркулираща по цялата релса, и вентилът трябва да се отвори, за да се премахне. Обезвъздушаването на лирата за баня е лесно и не изисква професионалист. Ще ви трябват ключ за радиатора или плоска отвертка, гаечен/шестограмен ключ и кърпа/парцал.

Изключете отоплението си

 • Оставете системата да се охлади поне 30 минути
 • Отворете вентилите на радиатора и заключете щита, ако има такъв, като премахнете капачките и отворите напълно обратно на часовниковата стрелка с гаечен/шестограмен ключ
 • Намерете обезвъздушителния вентил на радиатора, обикновено шестоъгълен или квадратен и разположен в горната или задната част на релсата за кърпи
 • Поставете кърпата/парцала си под вентила за обезвъздушаване и обезвъздушете клапана, като го завъртите обратно на часовниковата стрелка. Ще чуете съскащ звук, когато въздухът напусне радиатора. След като водата излезе от клапана, затворете го обратно
 • Ако въздухът спре, но водата не излиза от вентила, най-вероятно трябва да повишите налягането във вашата система

Как да почистя нагревателните лирата за баня?

Поддръжката на вашия лира ще увеличи дълготрайността и, това ще гарантира, че работи по най-добрия начин. При лирите за баня, които най-често се използват в бани, кухни и помощни помещения, с времето се  натрупва прах и мръсотия, така че е важно да ги почиствате редовно. Модерните лири за баня се нуждаят само от избърсване с мека влажна кърпа, за да отстраните праха и мръсотията, не само да изглеждат добре и да запазят качеството на покритието, но и да гарантират, че получавате максимална топлинна мощност от тях.

Споделянето е загриженост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *