Отоплителни системи

Най-доброто ръководство за електрическо отопление

Най-доброто ръководство за електрическо отопление

Електрическото отопление продължава да става все по-популярно за милиони собственици на жилища. С опасения за климата и технологичния напредък, позволяващ невиждан досега контрол върху начина, по който отопляваме домовете си, все повече хора се отказват от централното отопление и преминават към електричество. Има много за обмисляне и може да не знаете откъде да започнете. Така че, независимо дали търсите екологична алтернатива за отопление, търсите надстройка или просто сте любопитни, нашето най-добро ръководство е тук, за да ви каже всичко, което трябва да знаете за електрическото отопление.

 

Какво е електрическо отопление?

Електрическото отопление е всяка система, която използва електрическата мрежа на вашия имот, за да създаде топлина и служи като ефективна алтернатива на централното отопление на газ. От дълго време хората са свързвали електрическото отопление с акумулаторни нагреватели и някои други, но истината е, че електрическото отопление предлага много повече. Има широк спектър от различни електрически решения, предлагащи начини да отоплявате дома си, без да се налага да разчитате на намаляващите изкопаеми горива като газ, въглища и нефт. Можете да избирате между електрически котли, въздушни термопомпи, подово отопление, електрически радиатори, инфрачервени панели, акумулиращи нагреватели и много други – всички те са под знамето на електрическото отопление.

 

Какви са предимствата на електрическото отопление?

Електрическото отопление винаги е било в крак с иновациите в технологиите, поради което ще откриете, че повечето системи се предлагат с най-новите цифрови контроли. Забравете старомодните въртящи се циферблати и механичните таймери – усъвършенстваното програмиране, което идва с електрическото, ви позволява да създадете персонализиран график за отопление, който отговаря на вашата рутина всеки ден от седмицата. Няма значение какъв забързан начин на живот водите, цифровото програмиране гарантира, че вашата отоплителна система черпи енергия само когато е необходимо, така че енергията да не се губи. Можете да превключите отоплението си на по-ниска температура, когато излизате от къщата и да го програмирате така, че стаите ви да са препечени и топли, когато пристигнете. Това ниво на персонализиране е изключително удобно и ви дава много повече възможности да намалите сметките си за енергия.

 

Видове отополение на ток

Съществуват различни варианти за отопление на ток. Тъй като това е дългосрочна инвестиция, важно е да обмислите какви са вашите желания и нужди, с какъв бюджет разполагате и как работи всеки един вид инсталация. Размерът на вашето жилище също е от съществено значение при избора на подходящо отоплително тяло. В следващите редове ще разгледаме предимствата на различните варианти за отопление на ток, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение.

 

Инверторните климатици | bg-maistor.com

Климатик за отопление

Един от най-разпространените и предпочитани методи за отопление на ток е климатикът. Той е финансово достъпен вариант, който не заема много място – може да го инсталирате на най-удобната за вас стена.

Съществуват инверторни и конвенционални климатици. Първите са по-безшумни, икономични и лесни за настройка, докато вторите променят температурата много бавно, защото периодично се включват и изключват. Инверторните са много по-енергоспестяващи, тъй като поддържат постоянна температура, което ги прави и по-подходящи за дома.

Предимство е, че може да се използва като климатик за отопление, само за раздвижване на въздуха, или като климатик за охлаждане. Това е предпочитан тип отоплителен уред, тъй като не изисква никакви усилия от ваша страна. Освен това климатикът е много подходящ, ако имате мухъл вкъщи, тъй като добре контролира влажността на помещението. Все повече модели климатици могат да се свързват с вашия смартфон, като по този начин можете бързо и лесно да управлявате стайната температура, дори да не сте вкъщи.

 

Електрически конвектори | bg-maistor.com

Отопление с конвектор

Все по-популярен вариант за отопление на ток са т.нар. вентилаторни конвектори. Това е още един предпочитан избор за дома, тъй като уредът има много ниски нива на шум. Освен това той не създава течение, за разлика от климатика. Повърхността на конвекторите не се загрява, което автоматично елиминира варианта да се опарите. Това ги прави и често използван отоплителен уред за детска стая, както и ако имате домашен любимец. Конвекторите могат много бързо да затоплят помещението, като желаната от вас температура може бъде лесно достигната. Отоплителната им мощност е много по-голяма от тази на радиаторите. Те са напълно безопасен уред, който се монтира много лесно. Обикновено се закача на около 10-20 см от земята, тъй като аеродинамичната ѝм форма изтласква топлия въздух нагоре. Повечето конвектори могат да се използват и в топлите месеци на годината, тъй като имат опция за охлаждане на въздуха.

 

Качествено подово отопление | bg-maistor.com

Подово отопление

От гледна точка на удобство, най-добрият вариант за дома е да имате подово отопление. Съществува водно подово отопление, както и подово отопление на ток. Електрическата инсталация обаче е единственият вариант за апартаментно жилище. Освен това е и по-лесна за монтаж. Обикновено подово отопление се поставя предварително по време на ремонтната дейност на жилището.

Подовото отопление не заема място, тъй като е вградено, което позволява на топлината да идва отдолу. По този начин топлият въздух се разпределя равномерно из цялата стая, движейки се от пода към тавана. Това го прави по-икономичен вариант, защото поддържате по-ниска температура на въздуха. Първоначалната инсталация и инвестиция в подово отопление са основната бариера при преминаването на този вид отопление. Но комфортът и уютът, които придават на дома, са несравними с никой друг уред за отопление на ток, затова инвестицията си заслужава.

 

Маслен радиатор 610х650х290мм | bg-maistor.com

Маслен радиатор

Най-често срещаният вариант за отопление на дома са маслените радиатори. Те са предпочитани, защото не се налага смяна на маслото, а след загряването му от нагревателите, уредът излъчва както лъчиста, така и конвекторна топлина. Това означава, че въздухът не се изсушава, а паралелно с него се затоплят както предметите, така и вие. Освен това радиаторите за отопление на ток са енергийно ефективни. Те са удобни за вкъщи, понеже са безшумни и имат колелца, което позволява лесното им придвижване от една стая в друга. Тези уреди нямат нужда от поддръжка, а таймерът и термостатът са ключови техни предимства. Недостатък е, че загряват по-бавно, но това означава, че и изстиват по-бавно, така че след изключването им, температурата в помещението няма да спадне моментално.

 

Разходи за отопление на ток

Отоплителните уреди на ток обикновено изискват по-голяма начална инвестиция, която обаче в дългосрочен план се възвръща. Освен това в крайната сума не влизат усилията, които изискват другите отоплителни инсталации от ваша страна.

 

Важно

Електрическото отопление на ток е, ефективен и удобен начин за отопление на домове и други помещения. Електрическите отоплителни уреди са лесни за използване и поддръжка, и могат да бъдат инсталирани в почти всяко помещение.

Като цяло, електрическото отопление на ток е добър избор за домове и други помещения, където удобството и ефективността са приоритет. Въпреки високата цена на електроенергията, електрическите отоплителни уреди могат да бъдат икономични в дългосрочен план, ако се използват ефективно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *