Отоплителни системи

Подово отопление – инвестиция в комфорт и здраве

Подово отопление – инвестиция в комфорт и здраве

Банята е място, където релаксираме и се грижим за себе си. За да се чувстваме напълно комфортно, е важно тя да е добре отоплена. Подовото отопление е идеално решение за това, тъй като осигурява равномерно разпределение на топлината и създава усещане за уют. Има обаче хора, които не са сигурни дали това е добър избор за тях.

И така, какво трябва да знаем за подовото отопление?

Когато планираме ремонт на баня, един от основните въпроси, на който трябва да си отговорим, е какъв вид отопление на банята би работил най-добре. Разбира се, че ще поставим лира за баня, но не е нужно да се ограничаваме само до това – подовото отопление също си заслужава да се обмисли.

плочи за подово отопление | bg-maistor.com

Подово отопление – основна информация

Когато се гледа температурата вътре в къщата, в банята тя трябва да е с 4 градуса по-висока, отколкото в останалите стаи. С подово отопление би било по-лесно да се постигне, а и е доста икономично решение. Важно е да запомните, че температурата на пода не трябва да надвишава 34 градуса. Това е оптималната температура, за да е удобно да ходите боси по пода и кърпите да изсъхнат бързо. В зависимост от очакванията, подовото отопление в банята може да бъде както основен източник на топлина, така и допълнение към радиатора. Нещо повече, то може да бъде направен по различни технологии, като можем да избираме между водно или електрическо отопление. Как се различават и кой вариант е по-популярен?

Подово отопление – водно или електрическо?

Важното е, че който и вариант да изберем, всички компоненти на системата ще бъдат скрити под пода. При водно подово отопление се полагат тръби от полипропилен, омрежен полиетилен или полибутилен. Те са фиксирани към пода на равни интервали и са положени спираловидно. В баните се полагат тръби за водно подово отопление през 5-10 см. Безспорно предимство е ниската цена както на самата инсталация, така и на последващата употреба. Отоплението работи съвместно с парното, температурата се разпределя равномерно и помещението е топло.

Алтернатива на водното подово отопление е електрическото отопление. За тази система се използват нагревателни кабели, нагревателни фолиа и нагревателни рогозки. В сравнение с предишния вариант, предимството на тази технология е възможността за монтаж на места, където в момента не е възможна инсталация на вода, например в къщи, които вече са завършени на ниво строеж. Освен това се монтират лесно по време на ремонт на баня. Тъй като системата е директно под пода, подът се нагрява много бързо след включване на отоплението. Освен това, в сравнение с водното отопление, оперативните разходи могат да бъдат по-ниски, ако електрическото отопление е включено само когато стаята се използва. По този начин сред предимствата са гъвкавост, икономичност, но също така и ниска степен на отказ.

Душ кабинa и параван за баня | bg-maistor.com

Планирайте своя декор, преди да инсталирате подово отопление

Когато решаваме за подово отопление, трябва предварително да помислим какъв ще бъде декорът и къде ще бъдат разположени душ кабината или ваната, мивката и тоалетната седалка. Отоплителната система не трябва да работи под никакво оборудване.  Това е за предотвратяване на сблъсък на инсталацията. Подовото отопление на банята включва намеса в пода, така че най-често се извършва, когато къщата все още е в процес на изграждане. Обикновено електрическото отопление може да бъде по-добър вариант, който не изисква много промени в инсталациите на къщата.

Подово отопление комфорт и уют | bg-maistor.com

Предимства на подово отопление

Въз основа на предишната информация е лесно да се види, че подовото отопление в банята има различни предимства. На първо място забелязваме удобството при използване, но това не е единственият аспект, който трябва да ни накара да изберем това решение. Въпреки че е по-скъпо да инсталирате подово отопление от радиатор, в същото време носи ниски експлоатационни разходи. Топлият въздух винаги се издига в стаята. Ако имаме само радиатор в банята, подът изстива и трябва да зададем по-висока температура. Това не е проблем с подовото отопление, защото топлината вече се усеща на пода.

Друг аспект, който прави такава инсталация удобна за използване, е възможността за прецизен контрол на температурата. Топлината не излиза под тавана и можем да се наслаждаваме на температурата, която сме избрали да приложим. Ако третираме подовото отопление като основен източник на топлина, можем да спестим много място в стаята, разликата ще бъде особено осезаема в малките бани.

След вана или душ банята става влажна, парата се натрупва по стените и пода, а кърпите трябва да се сушат. Отново подовото отопление е от помощ тук, тъй като кара повърхностите да изсъхват много по-бързо. Следователно това е начин за премахване на излишната влага. Не трябва да забравяме и естетиката. Цялата инсталация на подовото отопление е скрита под пода, за да не се дебалира nce декора по какъвто и да е начин.

Недостатъци на подово отопление

Въпреки че повечето хора са доволни от подовото отопление, има и някои скептични гласове. В повечето случаи това се дължи или на митовете, възникнали около тази технология, или на неправилна инсталация. Също така трябва да вземем предвид по-високите първоначални инвестиционни разходи, които вече бяха споменати по-рано. Нещо повече, ако възникне някаква неизправност (което е много рядко при правилно извършени инсталации), достъпът до тръби и кабели е затруднен и се налага намеса в пода.

REHAU RAUTHERM SPEED K Тръба за подово отопление | bg-maistor.com

Какъв под за подово отопление?

Друг въпрос възниква във връзка с инсталирането на подово отопление: може ли да се използва за всеки под? Керамичните плочки се използват най-често в бани и в техния случай не трябва да се притесняваме, че топлината, идваща от монтажа, ще ги повреди. Освен това плочките отвеждат топлината много добре, така че са правилният избор. Подходящи са и други материали като грес, теракот, мрамор или гранит. Материалът трябва да е устойчив на температурни колебания и влажност и да има добър коефициент на свиване. Ако инсталацията ще бъде под дървото, тогава то трябва да е подходящо, като екзотично дърво, дъб или акация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *