Отоплителни системи

Видове системи за подово отопление – предимства

Видове системи за подово отопление - предимства

Системите за подово отопление имат много предимства за домове и офиси. Супер удобно е, когато ходите боси по пода и освобождава място в стаята, тъй като наоколо няма радиатор, който да заема място на стената. Благодарение на подобренията в отоплителните технологии, е и рентабилен. Това е чудесно решение за домове с възобновяеми източници на отопление. Системите за подово отопление правят прехода ви към устойчиви домове много по-лесен.

 

Колекторите за подово отопление | bg-maistor.com

 

Предимства на системите за подово отопление

1) Ниски разходи за поддръжка

Едно от основните предимства на системите за подово отопление е, че изискват много ниски разходи за поддръжка. Електрическите системи за подово отопление са особено безпроблемни, тъй като не изискват никакви движещи се части или гориво. Водно подово отопление е малко по-сложно, но все пак изисква много малко поддръжка.

Ето някои от конкретните предимства на подовите системи за отопление, когато става въпрос за поддръжка:

Няма движещи се части

Електрическите системи за подово отопление нямат никакви движещи се части, които да се износват, което означава, че са много надеждни и изискват много малко поддръжка. Водно подово отопление има помпи, но те обикновено са много надеждни и изискват поддръжка само веднъж на няколко години.

Не изисква гориво

Електрическите системи за подово отопление използват електричество като източник на енергия, което е много удобно и лесно за достъп. Водно подово отопление може да използва различни източници на енергия, включително газ, електричество и слънчеви панели. Независимо от източника на енергия, системите за подово отопление са много ефективни и изискват много малко гориво за отопление на дома.

Не изисква почистване

Електрическите и водните системи за подово отопление не изискват почистване. Това ги прави много лесни за поддръжка и използване.

 

Релефните и такер плочи | bg-maistor.com

 

2) Енергийна ефективност

Доказано е, че подовото отопление е много по-ефективно от конвенционалните радиатори. Благодарение на тяхната висока ефективност, сметките за енергия са значително намалени. Повечето собственици на жилища трябва да направят тест за ефективност, за да оценят цялостната ефективност на изолацията в дома си, за да осигурят оптимално отопление.

В случай, че в крайна сметка изключите системата за подово отопление, стаята ви ще запази топлината много по-добре от традиционните радиатори, тъй като те започват да се охлаждат бързо след прекъсване на подаването на топлина. Системите за подово отопление запазват топлината за по-дълго време.

 

3) Ниски текущи разходи

Противно на общоприетото мнение, използването на система за подово отопление на цялата къща е по-евтино от конвенционалните радиатори и системите за централно отопление. Това се дължи на цената на нарастващите цени на газовото гориво, което прави зареждането с гориво скъпо приключение.

Междувременно експлоатационните разходи на системите за подово отопление зависят от набор от фактори, включително ефективността на изолацията на помещението и общото време на работа. По-дебелите изолации водят до много по-добри икономии на енергия. Водните отоплителни системи разчитат на газ и обикновено имат по-висока ефективност и по-ниски разходи, но първоначалната инсталация е доста скъпа.

Базираните на електричество отоплителни системи са толкова лесни за инсталиране, че опитен домашен майстор може да положи тръбите, без да повреди нищо. Единственият проблем са по-високите текущи разходи.

 

4) По-удобно

Домовете с подово отопление са значително по-удобни. Това се дължи на усещането за топлина, когато босите му крака са в пряк контакт с пода. Друга причина се дължи на постоянния температурен профил в помещението.

Всички части на стаята, стига да споделят една и съща отоплителна система, ще поддържат балансиран климат. Единият ъгъл на стаята няма да се чувства по-хладен от другия, което изглежда е случаят с радиаторните системи, тъй като те разчитат повече на конвекция.

 

5) По-добра хигиена

Системите за подово отопление са много по-безопасни и по-хигиенични от радиаторите. Това се дължи на високите нива на влага и влажност на нивото на пода, което създава идеална среда за размножаване на страховити пълзящи и прахови акари. Преминаването към система за подово отопление драстично подобрява хигиената навсякъде, почти напълно елиминирайки акарите.

Тези малки същества могат да представляват животозастрашаваща опасност за хора, страдащи от респираторни заболявания като астма.

Освен това, тъй като сте премахнали радиатора от стаята си, това обикновено означава една повърхност по-малко, която привлича мазнини и прах. Това също така води до по-малко движение на въздуха, което означава, че се транспортира по-малко прах, което прави пода идеалното решение за хора с алергии.

 

6) Контролируеми температури

Ако цялата къща има инсталирани системи за подово отопление, жителите няма да трябва да се примиряват с една и съща температура. С помощта на специален термостат те могат да променят температурата в стаята си според собствените си предпочитания. Повечето радиатори, които са снабдени с термостатични вентили за същата цел, често са ненадеждни с лош контрол на температурата.

Разбира се, това изисква собствениците на жилища да инсталират добра контролна система, което може да бъде допълнителен разход, но спестява пари с течение на времето, тъй като поддържа настройките ниски (или дори изключени) в стаи, които в момента не се използват.

 

7) Съвместим с повечето подови повърхности

Системите за подово отопление са съвместими с повечето подови системи. Не се нуждаете от солидна подова настилка като камък или плочки за най-добри резултати. Доста обичайно е собствениците на жилища с винил, килими, ламинирано и инженерно дърво да поставят решения за отопление с многотръбни тръби. Разбира се, стаите с масивни подове ще задържат топлината по-дълго от килимите, но това всъщност не е проблем.

 

8) Създава допълнително пространство

Собствениците на жилища, които са използвали радиатори, ще се оплачат от скъпоценните си реалниимущество се губи поради голямо количество пространство, загубено от тези обемисти устройства. Но при системите за подово отопление няма нужда от радиатори. Изведнъж се освобождава голямо количество пространство за допълнително място за съхранение, диван, кухненски модули или дори врата.

 

9) Отговаря на вашите предпочитания

Независимо дали предпочитате минимален скандинавски декор или харесвате нещо по-традиционно, системите за подово отопление ще се приспособят към всеки стил, тъй като са скрити от погледа, но не и от ума! За разлика от това, радиаторите неудобно заемат място в стаята ви и могат да провалят настройките ви за декор. Представете си прави изчистени линии с изкусни галерии и естетични завеси от пода до тавана… и тогава един грозен радиатор отнема от цялостната естетика.

Но става по-лошо. Радиаторите могат да представляват сериозен риск за здравето и безопасността, особено за малки деца и уязвими възрастни поради техните назъбени ъгли и потенциална опасност от пожар. Това са идеалните условия за инциденти, които да се случват без никакво предупреждение.

 

Мокри срещу сухи системи

Има два вида подово отопление – сухи или електрически системи и мокри или водни системи. Както беше обяснено по-рано, електрическият вариант има по-ниски разходи за инсталиране и не е толкова разрушителен за инсталиране, но дългосрочните разходи, свързани със сметките за комунални услуги, са разумно по-високи. Въпреки това сухите системи са по-подходящи за по-малки пространства като бани с плочки.

Системите за мокро подово отопление се състоят от политръби, които са свързани с котел, който използва топла вода от централната отоплителна система. Можете да спестите много с кондензационните котли поради ниските им експлоатационни разходи, но всеки котел може да се използва, стига да има достатъчен капацитет.

 

Тръбите за подово отопление | bg-maistor.com

 

Мокрите  системи работят чрез изпомпване на вода през пластмасовите тръби, положени под пода. Окончателната повърхност на пода се монтира едва след като водата си проправи път в купчините. Тези пластмасови водопроводни системи са непрекъснати, което минимизира риска от течове, тъй като няма фуги. Мокрите системи често не изискват поддръжка през целия си експлоатационен живот.

Единственият проблем са по-високите им разходи за монтаж, особено ако са необходими промени на нивото на пода, за да се поберат новите тръби. Дългосрочните предимства на мокрите системи повече от компенсират прекомерните разходи за монтаж. Всъщност мокрите  системи използват вода при по-ниска температура от радиаторите. За по-големи домове и площи мокрите системи са най-добрият ви залог.

 

Електрическо подово отопление

Системите за сухо подово отопление се предлагат под формата на нагревателни кабели, те са свободно вплетени в лентови кабели и нагревателни филми. Лентите се разстилат и свързват заедно, преди накрая да се свържат с електрическата мрежа и термостат за контрол на температурата.
Сухите системи са допълнително разделени на три подтипа:

а) Разхлабена жица за помещения с неправилна форма и неудобни ъгли
б) Рогози за плочки и каменни подове
в) Система от фолио за ламиниран под

Електрическите системи са по-евтини за инсталиране и причиняват най-малко прекъсване на съществуващия етажен план. Освен това те затоплят стаята по-бързо от мокрите системи, тъй като са директни източници на топлина. Единственият им недостатък са скъпите експлоатационни разходи.

 

Водните системи за подово отопление

Водните системи за подово отопление използват топла вода като източник на топлина. Те се състоят от тръби, които се полагат под подовата настилка. Тръбите се свързват към котел или друга отоплителна система.

Водните системи за подово отопление са най-ефективният тип подово отопление. Те могат да осигурят равномерно разпределена топлина и могат да се използват за основно отопление или за допълващо отопление.

Ето някои предимства на водните системи за подово отопление:

  • Най-ефективни
  • Обезпечават равномерно разпределена топлина
  • Могат да се използват за основно отопление или за допълващо отопление

 

Обновяване срещу модернизация

Най-доброто време за инсталиране на подово отопление е като част от ремонт или разширение, обикновено когато за първи път се нанасяте в къщата си. Ако не планирате скорошно обновяване, тогава ще трябва да положите нова подова настилка върху съществуващата подова конструкция. Можете да добавите плаващ под, за да побере полипипите.

Ако искате да причините най-малко промени в съществуващите подови настилки, помислете за инсталиране на леки и нископрофилни системи с дизайни, които са тънки до 15 mm. Това елиминира необходимостта от промяна на касите на вратите, первазите и стълбите.

Ако планирате да инсталирате отоплителна системата в цялата си къща, не забравяйте да го направите, след като се консултирате с план на къщата си. Това взема предвид вашите изисквания и гарантира, че  системата ще отоплява всяка стая без необходимост от допълнително отопление.

 

Контролиране на температурата

Уверете се, че сте оставили достатъчно място за управлението (дори малък шкаф ще свърши работа). Всяка стая с ще има собствен вентил (в случай на мокри системи). Но всички те трябва да бъдат намерени на едно място. В днешно време е обичайно да се инсталират интелигентни системи, които могат да се управляват с приложения. Това дава възможност да контролирате температурата с вашия смартфон.

 

Важно залключение

Въпреки че електрическото подово отопление е значително по-лесно за инсталиране, то е доста трудоемки и изискват сложно планиране. Мокрите системи са още по-трудни, изисквайки използването на специалисти по монтажа. Те ще обърнат внимание на важни детайли като капацитет на котела, управление на клапаните и настройване на таймери.

Ако настройвате сами електрическата система, ще трябва да наемете квалифициран електротехник, който да свърже кабелите към електрическата мрежа. В случай на мокри системи, ще трябва да наемете сертифициран водопроводчик, който да извърши инсталацията вместо вас. Ако не познавате водопроводчик, вашият доставчик на отопление ще ви осигури достъп до мрежа от водопроводчици с правилния опит.

 

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *