Интересни, иновативни и завладяващи решения и идеи в областта на архитектурата.

KIOS ARCHITECTURE Създават невероятна гледка от покрива на безкраен басейн на остров Тинос, Гърция!

KIOS ARCHITECTURE Създават невероятна гледка от покрива на безкраен басейн на остров Тинос, Гърция!

KIOS ARCHITECTURE

Създават невероятна гледка от покрива на безкраен басейн на остров Тинос, Гърция! 

 

С настъпването на пролетта и наближаващото лято, дойде време да се позамечтаем за топлите дни! За това ще Ви запознаем с един изумителен проект разположен в северната страна на Цикладите, Тинос е третият по големина остров от островната група. Известен като Островът на Мадоната, Тинос е най-големият център на поклонничество в Гърция. В нейния пейзаж от грапави, каменисти хълмове лежаха повече от 40 села, като мраморни фрагменти от древна статуя, разпръснати по хълмовете. Островът е известен със своята непокътната архитектура, живописните си села и красивата природа. Повече от хиляда църкви могат да бъдат намерени на склонове и хълмове, хиляда или повече гълъби, докато в деретата и долините се намират шедьоври на местната архитектура и десетки изоставени вятърни мелници. Пейзажът е облицован от хиляди километри сухи каменни стени, които правят пейзажа визуално уникален.

Прочети още

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

ВЕЛУКС България обяви победителите във второто издание на конкурса

„Животворна светлина“ – през 2015

 

ВЕЛУКС България проведе второто издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите при използването на покривни прозорци в България – „Животворна светлина“. Тазгодишната тема на конкурса отново беше „Съчетаване на българската архитектура със световните модерни тенденции“.

Прочети още

Реставрираният таван в живописния Гливице в Полша

Реставрираният таван в живописния Гливице в Полша

Реставрираният таван в живописния Гливице в Полша

 

В този дом всъщност няма нищо забележително – виждали сме подобни изчистени пространства, виждали сме и успешни подновявания на занемарени помещения. Таванът в живописния Гливице в Полша обаче е пример за един много положителен симптом, който наблюдаваме във вече доста средностатистически жилища по цял свят – оголване на дома до необходимия минимум за живот. Няма излишни чупки в архитектурата, интериорът е съсредоточен върху това, което е нужно и функционално, материалите са естествени.

Да обитавате подобно място означава да градите живота си в здравословна среда, която не е превърната в самоцел и не е нужно да й слугувате.

Прочети още

Конкурс за архитектурни проекти с използването на покривни прозорци 2015 "ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА"

Конкурс за архитектурни проекти с използването на покривни прозорци 2015 „ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА“

Конкурс за архитектурни проекти с използването на покривни прозорци 2015

ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА

 

През 2014год. стартира първото издание на архитектурен конкурс „ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА“, организиран от ВЕЛУКС България, на тема „Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции“.

 

С проект на еднофамилна къща, арх. Пламен Генчев и студио Вамос ООД спечелиха голямата награда в Първото издание на архитектурния конкурс с използване на покривни прозорци, организиран от VELUX, който се проведе в периода 1.06. – 31.10.2014г.

Прочети още

TREE HOTEL Живот с птиците съвършеното луксозно уединение

TREE HOTEL Живот с птиците съвършеното луксозно уединение

TREE HOTEL

Живот с птиците съвършеното луксозно уединение

 

Ако Ви привлича идеята да живеете с птиците, но обелените колене и позеленелите дрехи не са вашият стил, то TREE HOTEL, е за вас. Намира се в горите на Harads, малък град на брега на река Lule в Швеция, на 60км. южно от Полярния кръг. Стаите са разположени в короните на дърветата, но са леснодостъпни по стъпала или рампи и могат по-скоро да бъдат причислени към елегантните дизайнерски хотели, отколкото към навяващите хипи асоциации хижи.

Много хотели по света предлагат на гостите си възможността да се доближат до природата, но само този, в горите на Шведска Лапландия, им позволява да изчезнат в нея казва Clare MacCarthy, автор на статия във Financial Times, посветена на TREE HOTEL.

Прочети още

INNOVARCHI Къщата на бъдещето

INNOVARCHI Къщата на бъдещето

INNOVARCHI

Къщата на бъдещето

 

Този футуристичен дом по проект на архитектурно бюро INNOVARCHI е част от изложбата на къщи с устойчив дизайн, проведена на терена на Операта в Сидни през есента на 2010 година. Стените и таванът са изградени с панели от органични материали на основата на иглолистна дървесина, извлечена от устойчиви борови насаждения. Къщата представлява клетка, чието ядро регулира вътрешната температура. Крайната цел на проекта е да размие границите вън – вътре и да провокира преразглеждане на идеята за традиционната жилищна среда. Външното пространство усвоява наличните природни ресурси: дъждовната вода се прихваща и напоява градината в средата, а тя от своя страна регулира вътрешната температура през централната система за естествена вентилация.

Прочети още

VILLA MIODULA Къща дворец от дърво в планината

VILLA MIODULA Къща дворец от дърво в планината

VILLA MIODULA

Къща за гости като дворец от дърво в планината

 

Зима е!!! Обичате ли все още да четете приказки? Ако е така, дори и да го правите по задължение на децата си, тогава със сигурност тази къща ще Ви хареса.

Ако не знаехме със сигурност, че съществува тази вила, то тогава имаше голям шанс да си помислим, че е излязла от някоя страница с красиви картинки в детска книжка с вълшебни приказки!

Прочети още

Мечтаните работни места

Мечтаните работни места

Мечтаните работни места

Офисите мечта

 

Колкото повече наближава лятото, толкова по-трудно е да се работи. Особено, ако си принуден да се мариноваш в задушен офис, под изпотяващият поглед на шефа. Но не всички офиси са еднакви. На някои им е провървяло доста, дори и в това отношение. Моментът е подходящ да разгледаме едни от най-впечатляващите работни пространства по света и тихо да завиждаме.

Прочети още