Архитектура

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

ВЕЛУКС обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина

 

В конкурса взеха участие архитекти и архитектурни студиа от цялата страна, които се състезаваха в двете конкурсни категории: 1) Фамилна къща и 2) Други сгради – жилищна, обществена, офис, хотел и т.н.

 

тудио dontDIY

Снимки: Студио dontDIY

 

Безспорно най-очакваната и оспорвана номинация бе за Голямата награда на конкурса. Тя отиде при Студио за архитектура и дизайн dontDIY, гр. София за проекта им House A01. Талантливите архитекти от dontDIY – Светослав Мичев, Стeфан Минков, Христо Станкушев и Антонина Илиева – са носители на множество национални и международни награди от различни архитектурни форуми, а вече с гордост ще добавят в това число и престижната награда на ВЕЛУКС България от конкурса „Животворна светлина 2015“. Наградата включва посещение на сгради от Model Home 2020 – проект за устойчиви сгради на бъдещето, създаден и реализиран изцяло по идея на VELUX.

 

Снимки: Фамилна къща – House A01

 

В категория „Фамилна къща“ призовото място спечели проектът за Еднофамилна жилищна сграда в с. Чеканчево на арх. Десислава Кичашка-Крумова.

 

Еднофамилна къща, с. Чеканчево

Снимки: Еднофамилна къща, с. Чеканчево

 

В категория „Други сгради“ бяха връчени две награди. Първа награда взе впечатляващият проект на Очна Болница в гр. Варна на арх. Жаклин Митова. В същата категория тази година за първи път ВЕЛУКС България присъди и почетна награда за творчески проект на арх. Мария Петрова и арх. Владимир Попов за проекта Бунгала в авиопарк Лесново.

 

Очна болница – гр.Варна

 

Очна болница – гр.Варна 1

Снимки: Очна болница – гр.Варна

 

Бунгала в авиопарк Лесново

Снимки: Бунгала в авиопарк Лесново

 

Архитектурните проектите на 2015г. бяха разгледани и оценявани от професионално жури в състав:

  1. арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдел, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
  2. арх. Пламен Генчев, съоснователя на архитектурното и дизайнерско студио Вамос ООД, спечелил конкурса „Животворна светлина 2014“
  3. арх. Мария Давчева – Съюз на Архитектите в България, Главен редактор на Списание Архитектура

 

В началото на 2015 г. победителят в миналогодишното първо издание на архитектурния конкурс арх. Пламен Генчев от дизайнерско студио Вамос ООД, гр. София посети сгради от проекта Model Home 2020 – Active House в Дания. Впечатлен от архитектурата и решенията, които дават продуктите и аксесоарите на компания VELUX, той даде специално интервю, което можете да прочете.

 

Повече информация можете да откриете на официалната интернет страница на конкурса: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/

 

 velux logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *