Кухня, уреди и обзавеждане

Ръководство за избор на кухненски смесител

Смесителят е един от най-натоварените устройства във всяка кухня и доста често е фокусната точка в дизайна на кухнята. Независимо дали препроектирате цялата кухня или просто искате бързо освежаване, смяната на крана може да свърши чудеса. Но това решение може да се стори непосилно, въпреки броя на наличните опции на пазара днес. Между материали, външен вид и функции, имате стотици опции, независимо от вашия бюджет.

 

Външният вид няма голямо значение

Външният вид и покритието на кухненския кран са от голямо значение и определено бихте искали нещо, което да подхожда на останалата част от кухненския хардуер (като дръжки на шкафа). Външният вид обаче няма голямо значение, когато става въпрос за избор на модел смесител. По-важно е да се съсредоточите върху характеристиките и размера. След като сте избрали задължителните функции, можете да намерите почти винаги модел с вида и покритието, които искате.

 

Материали и покритие на смесителя за кухня

Като се има предвид това, някои покрития наистина влияят на това колко често трябва да почиствате крана или дългосрочната издръжливост на чучура. Например хромът е най-издръжливото покритие и най-лесно се поддържа чист. Така че в зона с голям трафик като кухнята хромът има смисъл.

Други опции включват сатениран никел (наричан още неръждаема стомана). Също доста издръжливо покритие, но по-малко от хрома. Въпреки това, ако тези покрития отговарят на дизайна на вашата кухня, тогава не трябва да се тревожите твърде много за издръжливостта.

 

Смесител за кухня с въртящ се издърпващ чучур 90 | bg-maistor.com

Издърпващи се срещу изтеглящи се чучури

Издърпващи се чучури се прикрепят към гумен маркуч, който предлага по-добър обхват за пълнене на големи тенджери или достигане до ъглите на голяма мивка. С висока арка те придават драматичен привкус на всяка модерна кухня. Смесителите с изтеглящи се чучури предлагат същата функционалност, но се издърпват към вас, а не надолу към мивката. Те са с по-нисък профил, така че е добър избор, ако имате рафт над мивката.

Височина и обхват на чучура

Високият чучур добавя усет и изглежда невероятно, но може да не пасне на пространството над вашата мивка. Също така трябва да вземете предвид размера на мивката. Крановете с по-малък обхват може да нямат достъп до ъглите на голяма мивка. Може също така да пръскате вода зад чучура, ако изберете такъв с по-малък обхват. Къс издърпващ се чучур може да е най-добрият ви вариант, ако нямате много място около мивката.

 

Сензорен смесител за мивка с температурен ограничител | bg-maistor.com

Интелигентни функции

Много съвременни смесители за кухня се доставят с електронно управление или сензори за движение, за да добавят функционалност. Например, можете да почукате чучура или да махнете с ръка, за да отворите крана. Това е полезно, ако ръцете ви са мръсни или ако имате малки деца, които не могат да достигнат дръжката. Не забравяйте, че тези кранове са малко по-скъпи и изискват източник на захранване наблизо.

 

Спрей функции

Друга характеристика, която може да имате предвид, е типът спрей, която можете да получите от крана. Някои производители предлагат множество опции за пръскане, като дъжд, усилване на пръскането, пръстеновидно пръскане и т.н. Те могат да увеличат налягането на водата ви или да намалят пръските. Бутон за пауза ви позволява да спрете и рестартирате, без кранът да се връща към опцията за пръскане по подразбиране.

 

Стенен или монтирани на мивката смесители за кухня

Монтираните на мивката модели са по-често срещани сред кухненските кранове с главозамайващ набор от налични опции. Опциите за монтиране на стена спестяват място, поради което често се използват в индустриални и хотелиерски среди. Ако имате малка мивка или нямате много свободно място на плота, тогава дизайнът, монтиран на стена, може да е за предпочитане.

 

Бюджетни съображения

Смесител с добро качество и основни функции ще ви струва между 150лв и 200 лева. Моделите с електронни функции или интелигентни технологии могат да струват повече. Въпреки че това е базова линия, в крайна сметка можете да похарчите доста повече за крана. По-фантастичните модели със зашеметяващ дизайн могат да струват повече от 550лв – 1000лв.

Имайте предвид, че тези кранове не са непременно с по-добро качество, става дума повече за външния вид. Ако имате наистина малък бюджет, можете да вземете основен модел с по-малко функции, но се уверете, че има керамични клапани за издръжливост.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *