Отоплителни системи

Икономично отопление за дома и офиса

Икономично отопление за дома и офиса

 

Камините, които са на въздух чрез конвектори за отопление и охлаждане, затоплят помещението значително по бързо, като го отвеждат през тръби, инсталирани в стените или пода и завършващи с решетки или конвектори. Биокамините не се нуждаят от комин, защото при тях консумативът е биоетанол (етилов алкохол с чистота минимум 96%) и съответно няма дим. Отдават 100% директно топлината от огъня в помещението, като за приблизително 15 минути 20кв. може да се затоплят до 25 градуса. Трябва да се има в предвид, че биокамините изискват добра вентилация.

 

биокамините

 

биокамините 1

 

биокамините 2

 

биокамините 3

 

При радиаторите (алуминиеви глидери, панелни радиатори, чугунени радиатори и т.н.) новост е технологията Dynamic Boost Effect, разработена от белгийската фирма Jaga. Спестяват до 25% от сметката за електричество. Времето за нагряване на топлообменника е по-кратко, излъчването е по-бързо и по-ефективно. LowH2O топлообменникът е ново поколение и съдържа едва една десета от водосъдържанието на обикновените радиатори. Чрез микропроцесор се настройва желаната температура и оттук нататък радиатора се саморегулира. Този тип радиатор реагира три пъти по-бързо на температурните промени в помещението и по този начин температурата винаги остава на зададената граница.

Последните модели впечатляват и с дизайн. Така например новият радиатор Knockonwood е изцяло изработен от натурално дърво.

 

радиаторите 1

 

конвектори

 

Инфрачервените (лъчисти) отоплителни уреди генерират топлина от неметални въглеводородни проводници и я излъчват през закален стъклен панел. Инфрачервените лъчи топлят, без да предизвикват движение на въздуха и по този начин няма почти никакъв енергиен разход. Възможността за монтиране на термостат ги прави още по икономични.

 

Инфрачервените (лъчисти) отоплителни уреди

 

Инверторните климатици могат да бъдат добър вариант за отопление. При тях чрез контрол на оборотите на компресора се променя количеството отдадена или отнета топлина. При най-новите модели отличните енергоспестяващи показатели са резултат на инверторната технология от последно поколение, която регулира скоростта на компресора до най-ефективното енергийно ниво.

Новост са полуфункционалните уреди като Cliama Canal, които съчетават климатизация, отопление и вентилация в едно. Уредът е предварително сглобен и подходящ за вграждане в под, стени, гардероби и шкафове. Декоративна решетка го интегрира красиво в интериора.

 

Инверторните климатици

 

Инверторните климатици 1

 

Панелните електрически конвектори са сравнително нов отоплителен уред за българския пазар. Изключително ефективни, при тях консумираната  електрическа енергия се отдава 100%. Загряват бързо помещението и запазват свежестта на въздуха. Снабдени са с терморегулатор. Специалната им конструкция позволява да 30% по-бърз топлообмен, което ги прави много икономични. Ниската температура на корпуса е безопасна при допир от деца и позволява окачване върху всякакъв вид стенни облицовки. Предлагат се и влагоустойчиви модели, подходящи за баня. С модерния си и компактен дизайн те не отнемат място и допълват елегантно интериора.

 

Панелните електрически конвектори 1

 

Панелните електрически конвектори 2

 

Соларните системи имат основно предназначение да акумулират слънчева енергия за затопляне на вода в бойлера. Чрез комбинирани инсталации, които повишават температурата на вече затоплената вода, тя може да се използва и за отопление. При оптимално усвояване на слънчевата енергия необходимостта от подгряване с допълнителен източник се свежда до минимум.

На практика, колкото е по-голямо последващото потребление, толкова по-бързо се изплаща първоначалната инвестиция. В този смисъл соларните системи са изключително подходящи за отопление на обществени сгради и могат да се монтират както на нови, така и вече съществуващи покриви.

 

Соларните системи

 

Текст: Елена Чорбаджийска,

Списание: Наш Дом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *